Vänsterledaren: Kommer utsätta oss själva för risker

Nooshi Dadgostar (V) är inte säker på att Ryssland inte skulle attackera Sverige om vi var medlemmar i Nato.

Det säger hon i Ekots Lördagsintervju.

– Tvärtom är det så att höjs hotbilden mot Sverige är ju risken för militär aggression och terrorism mot vårt land högt, säger Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar menar att analysen kring ett svenskt Natomedlemskap hade behövts motiveras.

I Ekots Lördagsintervju får Dadgostar frågan om ett svenska Nato-medlemskap skulle göra det mindre sannolikt att Ryssland invaderar Sverige. Dadgostar menar att så inte är fallet och att hotbilden mot Sverige snarare höjs.

– Tvärtom är det så att höjs hotbilden mot Sverige är ju risken för militär aggression och terrorism mot vårt land högt, säger Nooshi Dadgostar.

V-ledaren Nooshi Dadgostar.
V-ledaren Nooshi Dadgostar.

”Svenska medborgare ska avgöra själva”

Vänsterledaren får en följdfråga om att Sverige tidigare deltagit i internationella åtagande i till exempel Afghanistan och Mali.

– Det betyder inte att Sverige aldrig ska delta i internationella sammanhand eller i fredsbefrämjande trupper som vi har skickat ut. Det är beslut som vi behöver få fatta själva och göra de riskbedömningarna själva, säger Nooshi Dadgostar och fortsätter:

– Det är så viktigt att Sveriges medborgare själva får avgöra och riskbedöma det så vi inte blir indragna i konflikter som vi inte själva har fattat beslut om.

Dadgostar vill inte svara på om Vänsterpartiet kommer att driva frågan om ett utträde ur Nato om Sverige går med i försvarsalliansen.

– Den frågan är för tidigt väckt, det finns inte beslut om att ansöka om Nato i dag, säger Nooshi Dadgostar.

42 sidor lång rapport

Den säkerhetspolitiska analysen presenterades på fredagen.

Flera experter, även från Finland, har tagit fram underlaget till de 42 sidorna som landat på politikernas bord.

Rapporten ger ett underlag inför det beslut om Nato som väntas på måndag nästa vecka. Den kommer bland annat fram till att en ansökan inte innebär en risk för ett konventionellt militärt angrepp från Ryssland.

Sveriges säkerhetspolitiska analys presenterades på fredagen.
Sveriges säkerhetspolitiska analys presenterades på fredagen.

I samband med att den säkerhetspolitiska analysen presenterades på fredagen kallade Vänsterpartiet den för ”en pamflett för Natomedlemskap”.

– Vi får inga svar om trupper på svensk mark. Vi har sett en demokratisk tillbakagång i flera Natoländer. Det saknas en konsekvensanalys om vad ett medlemskap skulle innebära, sa Håkan Svenneling (V) vid en pressträff.

”Riskerar att dras med i konflikter”

Dadgostar kommenterar även Turkiet som på fredagen gjorde utspelet att det vore ett misstag att ge Sverige och Finland medlemskap i Nato.

– Finns vi med i de konflikter dras vi med i Natopoerationer och konflikter som vi själva inte fattat beslut om, då kommer vi att utsätta oss själva för risker och utgöra måltavla då, säger Dadgostar.

Publisert:

LÄS VIDARE