Uppstickare utmanar – utan parti i ryggen

Av:  TT

Kylea Tink, till vänster, i samspråk med en av hennes anhängare. Hon är en av de oberoende så kallade teals som utmanar de etablerade partierna i valet i Australien.
Kylea Tink, till vänster, i samspråk med en av hennes anhängare. Hon är en av de oberoende så kallade teals som utmanar de etablerade partierna i valet i Australien.

Kylea Tink är en av de oberoende kandidaterna som hamnat i blickfånget i det australiska valet.

– Vi har redan lett till förändring, säger hon.

I valdistriktet Norra Sydney, på norra sidan om Operahuset – har en ovanlig valstrid uppstått. Den sittande liberalen Trent Zimmerman hotas av den oberoende kandidaten Kylea Tink.

Hon är en av en våg av så kallade tealoberoende i Australien som experter tror kan bli tungan på vågen efter lördagens val.

– De två stora partierna lockar inte brett längre. De har blivit mer fokuserade på sin interna politik än att representera de som bor här, säger Kylea Tink dagen innan valet till TT.

Kräver klimatåtgärder

Färgen teal, en slags blågrön, har blivit ett sätt att benämna en grupp oberoende kandidater som i minst åtta distrikt anses ha en hyfsad chans att vinna.

Men färgen vill Tink, tidigare pr-expert och vd för en cancerorganisation, egentligen inte kännas vid.

– Min kampanj har varit rosa sedan vi började, säger hon.

En gemensam faktor är att många stöttats av klimatnätverket Climate 200, och att de kräver åtgärder mot klimatförändringarna. Tink valde vägen som oberoende då hon inte tycker att dagens partisystem – som domineras av Labor och Koalitionen – fungerar.

– Det finns mer än nog bevis i Australien för att oberoende kandidater kan göra stor skillnad i representanthuset. De kan tala för sin region i alla sammanhang, och kan röra sig fritt mellan partierna för att nå konsensus.

Utan parti i ryggen, men med hundratals volontärer, har kampanjandet pågått i ett halvår.

– Sättet som Norra Sydney har omfamnat mig är talande för att australier är väldigt missnöjda med att politiken fungerat på det sättet, säger hon.

Inneburit skillnad

TT: Vad kan det vara realistiskt att hoppas på?

– Det är redan fyra oberoende på tvärbänken i representanthuset. Jag hoppas på ytterligare tre, varav jag själv är en. Då hamnar vi i ett helt annat läge där, säger hon.

Oavsett vad så känner hon att hennes kampanj lett till skillnad.

– Vanligtvis nämns Norra Sydney inte alls i nationella politiken, och att det nu varit sånt fokus visar att vi redan lett till förändring, vad som än händer i morgon.

Publisert: