Polskt löfte om stöd till Sverige och Finland

Av: 

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki lovar att hans land kommer att bistå Sverige och Finland om länderna blir angripna innan de har blivit medlemmar i Nato.

– Jag ser antagandet av Sverige och Finland i Nato som en viktig signal för att stärka säkerheten i Europa, säger han, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Både Sverige och Finland lämnade in sina ansökningar om att gå med i försvarsalliansen till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i onsdags.

Flera länder, som USA, Tyskland och Storbritannien och även de nordiska länderna Island, Danmark och Norge, har gett Sverige ”säkerhetsförsäkringar” under tiden då Sverige förhandlar med Nato. Det handlar dock om försäkringar, inte bindande säkerhetsgarantier som gäller för fullvärdiga Natomedlemmar.

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén välkomnar det polska beskedet.

– Det är ju oerhört positivt. Det är oerhört viktigt att vi både känner och får de här bekräftelserna på att andra är beredda att kliva in om det skulle hända något, säger Bydén till svenska journalister i Bryssel i samband med ett försvarschefsmöte för Natoländerna, där även Sverige och Finland fick vara med.

Publisert: