Här hittar Aftonbladets reporter ett misstänkt mordvapen

I maj hittades en tunna med kvarlevor av en man som skjutits i huvudet, i den uttorkade sjön Lake Mead.

Cirka 100 meter därifrån hittade Aftonbladets team en rostig Beretta som nu ingår i mordutredningen.

– Det är ett enormt intresse för det här fallet, säger reporter Emelie Svensson.

USA:s största anlagda sjö håller på att torka ut. Sedan 1983 har vattennivån i Lake Mead sjunkit med 52 meter, och i juli var den bara fylld till 27 procent.

Det som gömts i sjö kommer nu upp i torkan. Sedan i maj har kvarlevor från fem personer hittats, det senaste fyndet gjordes i måndags. Misstankar har tagit fart om att Las Vegas-maffian, som var verksam från slutet av 1940-talet till mitten av 1980-talet, kan ha använt sjön som dumpningsplats.

Mötte upp två mordutredare

Aftonbladets reporter Emelie Svensson och fotograf Johanna Siring är på reportageresa vid Lake Mead och råkade av en slump skriva in sig själva i mordutredningen.

– När vi gick där på stranden hittade vi ett skjutvapen i sanden. Den satt fastgjuten under leran kan man säga, nästan dold, men man såg ändå tydligt konturerna av den. Så vi sparkade upp den lite ur sanden och kontaktade polis, berättar Emelie Svensson på telefon från Las Vegas.

Efter att ha skickat in bilder på fyndet ombads de möta upp polisen på plats.

– Det kom ut två mordutredare, med brun papperspåse och plasthandskar, och plockade upp vapnet.

Kan ha mördats på sent 1970-tal

Det var i maj som en död kropp hittades i en tunna. Personen hade blivit skjuten i huvudet. Fallet är det som tydligast kopplas till Las Vegas-maffian och utreds som mord.

Pistolen, en 9 millimeters Beretta, låg cirka 100 meter från där kroppen hittades, uppgav poliserna för Aftonbladets team. Pistolen hade rost och avlagringar på sig, och saknade magasin.

Förr var vattendjupet 30 meter på platsen.

Pistolen är en 9 millimeters Beretta.
Pistolen är en 9 millimeters Beretta.

– Troligtvis är det något som skett i mitten av 70-talet, eller tidigt 80-tal, på grund av personens kläder. Det var några specifika skor som hade sålts på butikskedjan K-Mart. Polisen berättade att de hade gått någon dag tidigare med metalldetektorer i det här området, men de hade inte hittat något av värde. Det var bara extremt slumpartat och väldigt märkligt att snubbla över ett vapen.

Efter fyndet har Emelie Svensson intervjuats av en lokal CBS-kanal.

– Det är väldigt mycket snack och spekulationer. Det finns en podcast-värd som erbjuder prispengar om folk kan hitta fler kroppar i tunnor, det har blivit en slags skattjakt där folk söker kring den här sjön.

Ett av fynden som uppdagats i Lake Mead.
Ett av fynden som uppdagats i Lake Mead.

”Står inför en katastrof”

Bortsett från de som är specialintresserade av gamla mordfall så finns en mycket stor oro i Las Vegas-trakten för vad som håller på att hända med Lake Mead. För närvarande är det 38 grader varmt om dagarna.

– Man får en kris i sydvästra USA när den här vattenreservoaren torkar ut. Den ger ju dricksvatten och vattenkraft till miljontals människor. Så man står inför en katastrof de närmaste åren, när man inte vet hur man ska lösa det. Och det beror på klimatförändringar och överanvändning av vatten. Folk är verkligen bekymrade över hur snabbt det går, säger Aftonbladets reporter Emelie Svensson.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN