Köpenhamn

13 minuter av skräck i köpcentret

Tre dog och sju skottskadades vid masskjutning

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Söndagsshoppingen förvandlades till en mardröm när en gevärsbeväpnad man plötsligt började skjuta inne på köpcentret Fields, utanför Köpenhamn.

Hundratals människor sprang för sina liv. Under tretton minuter av skräck dödades tre och skottskadades sju personer.

– Ljudet av skotten spelas upp om och om igen i mitt huvud, säger svenska Miriam Lidbrant.

Klockan 17.35 förvandlades söndagsshoppingen på Fields köpcentrum, söder om Köpenhamn, till en mardröm. En man beväpnad med gevär öppnar eld mot folk som befinner sig i köpcentret.

Under 13 minuter flyr människor för sina liv innan mannen till slut grips av polis.

– Från det att vi får larmet till det att vi griper den misstänkte går det 13 minuter. De 13 minuterna känns som en evighet, säger Dennie Riise, polisinspektör.

Svenska Miriam Lidbrant, som arbetar på ett kafé inne i på Fields, berättar att hon hörde två högar smällar – sedan utbröt panik.

– Folk i vår kaffebar börjar springa mot vår nödutgång. Även andra människor från köpcentret kom springandes in till oss. Då springer jag och min kollega ut med dem bakvägen. Via korridorerna kommer vi till vår varuhiss, säger Miriam Lidbrant.

Miriam och besökarna tar varuhissen ned till parkeringshuset. I hissen hör de en ytterligare skarp smäll. Sedan kommer de ned i gatunivå och tar sig ut. På gatan möter de en kvinna som erbjuder sig att ringa polisen. Men de hinner aldrig slå numret innan panik utbryter igen.

– Jag hör någon ropa att någon blivit skjuten. Då fortsätter jag och min kollega att springa längre bort. Vi finner till slut säkerhet i hans lägenhet, som ligger i närheten, säger hon.

Miriam Lidbrant arbetar på en kaffebar i köpcentret Fields.

Hör skotten eka i huvudet

I dag, ett dygn efter skjutningen, hör Miriam fortfarande skotten eka om och om i huvudet. Men det var ovissheten som var värst.

– Värst var efter skotten, när vi springer i panik, då vet vi inte hur många gärningsmän det är och vi vet inte om det är bara skott eller om det är bomber också. Man vet inte var säkerhet är.

Ali Hisanawi och hans två vänner befann sig också på köpcentret när skottlossningen bröt ut.

– Vi hörde fyra skott, precis över oss, och då sprang vi ut. Vi sprang mot hotellet. Det var många som sprang, säger Ali Hisanawi.

När Ali och hans vänner var på väg mot hotellet fick de höra att gärningsmannen var på väg dit. Så då ändrade de riktning mot intilliggande Royal Arena. Och de var inte ensamma om att fly gärningsmannen. Kaosartade scener utspelade sig när hundratals människor flydde i panik.

Filmade misstänkte gärningsmannen

34-årige restaurangchefen Mahdi Al-Wazani tappade bort sin två-åriga dotter i tumultet. När han upptäckte det gav han sig upp på den översta våningen igen för att försöka hitta flickan. Våningen var helt tom förutom gärningsmannen.

– Han stod med ett gevär mot sin axel och verkar väldigt stolt över det han har gjort, säger Mahdi Al-Wazani.

Mahdi berättar att det är som alla känslorna försvinner från hans kropp. Han kallar det en ”Black out”. Trots det lyckas Mahdi ta fram sin mobiltelefon och börjar filma gärningsmannen. Som ett sätt att skaffa bevis till polisen om han skulle blir skjuten.

– Gärningsmannen ser att jag filmar. Han säger bara att det inte är ”äkta”. Det säger han tre gånger. Plötsligt springer han iväg.

Senare visade det sig att Mahdis dotter hade fått hjälp att gömma sig på ett litet kontor i en klädbutik. Där hade totalt åtta personer gömt sig under skjutningen.

Trött, törstig men oskadd kunde dottern återförenas med sin pappa igen efter två och en halv timme.

Mahdi Al-Wazani filmade den misstänkte gärningsmannen.

Tre döda och sju skottskadade

Men det slutade inte lika väl för alla. Tre personer miste livet i dödsskjutningen och sju skottskadades.

– De tre är en 17-årig dansk man, en 17-årig dansk kvinna och en 46-årig rysk man som var bosatt i Köpenhamn, säger polisinspektör Dennie Riise.

Ytterligare sju personer skottskadades och dessutom ådrog sig 20 personer lättare skador i paniken som utbröt när människor flydde ut från köpcentret.

Tanja Andersen, som bor ett stenkast från köpcentret, trodde inte sina ögon när hon såg människor springa på gatan. Flera av dem sökte skydd i hennes trappuppgång. Då bjöd hon in dem i sin lägenhet.

– Det är det minsta man kan göra. Det var unga människor som grät och var rädda, säger Tina Andersen.

Tina Andersen var tillbaka utanför Fields på måndags morgonen. Hon hade tagit med sig blommor som hon placerade vid entrén.

– Det är hemskt att tänka på. Det var så unga människor, säger hon med tårar i ögonen.

Även Mahdi Al-Wazani var tillbaka utanför Fields på måndagen. Han ville bearbeta intrycken och och försöka förstå vad som hänt.

– Det var svårt. Mina händer skakade när jag kom hit.

Vid en pressträff på måndagseftermiddagen meddelade polisen att den misstänkte skytten, en 22-årig dansk man, har häktats misstänkt för tre mord och sju mordförsök.

ANNONS

REA UPP TILL 70% hos Åhléns! Fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Misstänkte skytten laddade upp våldsfilmer innan dådet

ÄMNEN I ARTIKELN

Köpenhamn