Ett ögonblick, Victor Pavic Lundberg, 34...

Uppdaterad 2022-03-28 | Publicerad 2022-03-25

Aftonbladetjournalisten Victor Pavic Lundberg debuterar med sin spänningsroman ”Den som överlever”.

... journalist på Aftonbladet som nu debuterar som författare.

Spänningsromanen ”Den som överlever” släpps i dag.

– Jag fick idén för två och ett halvt år sedan. Jag gick en kvällskurs i att skriva spänningsroman på Folkuniversitetet och kursen började bara några veckor innan pandemin bröt ut.

Det var en superbra kurs och pandemin frigav tid till att skriva, för man kunde inte göra så mycket annat.

Vad kan du säga om boken?

– Jag gillar spänningsromaner, det var nog vägen in i mitt eget läsande. Så jag kände att ska jag skriva något ska det bli en spänningsroman – och den ska handla om journalister.

– Boken handlar om en yngre reporter som återvänder till jobbet efter en längre sjukskrivning. Hans nyhetschef tycker att han ska mjukstarta och titta på en stundande årsdag av en stor, nationell katastrof som inträffat 20 år tidigare.

– Nationella katastrofer som Estonia, tsunamin, morden på Anna Lindh och Olof Palme gör något med en. Kanske framför allt på en kvällstidning. Jag har skapat en fiktiv flygkrasch som inträffade år 2000 då ett passagerarflyg kraschar mitt i centrala Stockholm.

Har du lärt dig något nytt i arbetet med boken?

– Jag har aldrig sett mig själv som en lättskrämd person, men nu har jag tydligen blivit det. Jag hör flygplan i luften och tänker snabbt ”bara det inte kraschar i stan”. Det är väl en insikt.

Är det all research du gjort som gör att du insett att det skulle kunna hända?

– Nej, det är nog bara att jag hållit på med projektet väldigt länge. Man slukas upp av det och ägnar väldigt mycket tid och tankeverksamhet åt det.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att jag kommer ihåg varannan vatten på min releasefest. Och att det här förbannade kriget ska ta slut.

Följ ämnen i artikeln