Ross, 70: Vi behöver ännu fler vapen

HOUSTON. Lösningen på USA:s skolskjutningar? Ännu fler skjutvapen.

Det menar vapenägaren Ross Asher, 70, besökare på den omstridda vapenkonferens som startar i Texas endast tre dagar efter den blodigaste skolmassakern i delstatens historia.

– Vi kan inte skärpa vapenlagarna bara för att folk är emotionella, säger han.

– Skäms, skäms, skäms!

Matthew Rarey, 32, står bakom kravallstaketen och skriker mot mässhallen i Houston där NRA, National Rifle Association of America, just startat sin årliga vapenkonferens.

I riktning mot besökarna viftar han med foton på de 19 elever som mördades i tisdags av en 18-årig skytt i Texas.

PLUS: Bästa vännen om skolskytten: ”Då förändrades han”

– Jag är här för att få några av dessa individer att skämmas. Det är så fel att hålla mässan efter ett massmord, säger han.

På andra sidan gatan strömmar NRA-medlemmar mot entrén. Konferensbesökare förespråkar rätten att bära vapen, och vill inte se skärpta vapenlagar.

Under tre dagar visar 800 utställare visar upp sina senaste vapen. Expresident Donald Trump är huvudtalare under fredagen och Texas-senatorn Ted Cruz, den republikanske kongressledamot som tar emot mest donationspengar från lobbygryppen NRA, håller också ett anförande.

En del besökare vapen synligt i bältet. Flera av dem berättar för Aftonbladet att de har 30-40 vapen hemma.

Allt från små pistoler till halvautomatiska gevär, som AR-15. Vapnen är till för självförsvar, jakt eller samling, säger de.

Matthew Rarey.
Matthew Rarey.
Protester utanför NRA-mötet.
Protester utanför NRA-mötet.

Ross ”Pistolero” Asher, 70, är en av de som har en rejäl vapenkollektion hemma. Han vill inte avslöja exakt hur många, eller ens om han bär ett dolt vapen till mässan. 

– Om jag ville visa att jag bär vapen så hade jag haft det synligt. Men uppenbarligen vill jag inte att du ska veta, säger han. 

– Vilka vapen jag äger är mellan mig och min fru – ingen annans ”business”. 

Han spanar mot andra sidan gatan, där demonstrationerna växer sig allt mer högljudda. Känslorna i Texas är råa efter att att NRA låter vapenmässan pågå, trots att det är så nära i tid efter skolskjutningen. 

Borgmästaren i Houston, Sylvester Turner, har uppmanat NRA att pausa mässplanerna, tills ”föräldrar fått begrava sina barn”. Men konferensen är bokad sedan flera år tillbaka.

Vapenägaren Ross Asher tycker förvisso att skolskjutningen är djupt tragisk, men anser att konferensen inte ska stoppas trots det infekterade klimatet. Han anser inte heller att det är rätt att införa strikta vapenlagar.

Ross ”Pistolero” Asher, 70.
Ross ”Pistolero” Asher, 70.
NRA:s årliga vapenkonferens har fått enorm kritik efter skolskjutningen.
NRA:s årliga vapenkonferens har fått enorm kritik efter skolskjutningen.

Enligt Ross är vapen en symbol för frihet.

– Folk reagerar emotionellt. Vi kan inte hålla på att stifta lagar på grund av känslor, det måste baseras på logik och fakta. 

Så vad är lösningen på de många skolskjutningarna? 

– Det borde ha varit beväpnad säkerhetspersonal där, eller beväpnade lärare. Som kan stoppa onda personer, innan skjutningen startat. Eller när bara två barn dödats i stället för 19, säger han. 

– Fler vapen i händerna på goda personer. För de onda kommer alltid ha vapen. 

Borde också 18-åringar kunna köpa halvautomatiska gevär, som i detta fallet i Uvalde, en AR-15? 

– 18-åringar har rösträtt. De får vara militärer och skydda vårt land. Ändå vill folk ta ifrån dem en grundlagsskyddad rätt, rätten att bära vapen. Jag förstår inte det. 

Mässbesökaren Nicholas Emerson, 29, som står utanför entrén, har just köpt en väska till sin pistol. Han har fler än fem vapen hemma, bland annat automatkarbinen AK-47. Men till skillnad från Ross tycker han att vapenlagarna i Texas borde skärpas.

– Att kunna köpa en AR-15, som 18-åring, borde inte gå. Där borde det finnas reformer, skärpas lite. Men många av oss vapenägare är laglydiga och håller på med jakt. Kanske kan man införa någon slags mental hälsoutvärdering för att se om man kan hantera ett vapen.

Nicholas Emerson.
Nicholas Emerson.
En man fönstershoppar vapen på konferensen.
En man fönstershoppar vapen på konferensen.

I parken tros demonstrationer fortsätta hela helgen. En del bär skyltar med texten ”Skydda barnen – inte era vapen” eller ”Ni har blod på era händer”.

32-årige Matthew Rarey, som protesterar utanför mässan, känner sig inte trygg i USA längre. Över 200 masskjutingar har ägt rum i landet hittills i år, betonar han. Fler än en per dag.

Matthew säger att han framförallt inte förstår varför halvautomatiska vapen ska få vara tillåtna. De är militära vapen som inte ens används för jakt.

– Det är sorgligt. Som amerikan känner jag att detta bara är ”ytterligare en skolskjutning”. Vi håller på att bli avtrubbade. Jag känner mig levande död, för vem som helst av oss kan vara nästa offer i alla dessa masskjutningar.

Skolmassakern inträffade på Robb Elementary School in Uvalde, Texas.
Skolmassakern inträffade på Robb Elementary School in Uvalde, Texas.
Publisert:

LÄS VIDARE