Unionen

Succébolaget registrerar anställdas sexuella läggning

Av: 

Christoffer Nilsson

NYHETER

Det svenska storbolaget King har börjat kartlägga sin personal.

Personal uppmanas lämna information om sexuell läggning och etnicitet – uppgifter som sparas i ett register.

– Det skulle kunna bedömas som ett brott mot personuppgiftslagen, säger Pierre Dahlqvist, biträdande förbundsjurist på Unionen.

Med spelsuccéer som ”Candy Crush Saga” har bolaget King blivit en svensk framgångssaga.

Grundarna sålde King till jätten Acitivision Blizzard för 50 miljarder kronor förra året. Bolaget är fortfarande delvis svenskägt med stort kontor i Stockholm.

Nu vill företaget veta mer om sina anställda och har skickat ut ett formulär till all personal där medarbetarna ombeds fylla i uppgifter om etnicitet, bakgrund och sexuell läggning.

Uppgifterna fylls i via de anställdas personliga profiler i ett internt datasystem.

– Man frågar sig själv om man ens får göra så här. Det känns oetiskt och jag undrar om det ens är lagligt enligt personuppgiftslagen. Det är väldigt märkligt att de börjar registrera sådana här uppgifter om sina anställda, säger en anställd.

King bekräftar att man skickat ut formuläret till företagets anställda.

King: I grund och botten en fin sak

Enligt Martin Bunge-Meyer, pr-ansvarig på King, är registreringen ett led i ett mångfaldsarbete.

– Vi vill ha ett bolag som verkligen värnar om allas preferenser och bakgrund. I grund och botten är det en väldigt positiv och fin sak vi försöker investera i. Men det är svårt när man inte riktigt vet vad man ska fokusera på och förbättra där vi är svaga. Det är lätt att veta om det är en man eller kvinna. Det andra är inte lika lätt att veta men vi vill bli bättre, säger han.

Svaren registreras i ett system som vissa administratörer har tillgång till.

Enligt Martin Bunge-Meyer kommer man inte att titta på individnivå.

– Det är inte meningen att man ska titta på individuell data för det är helt ointressant. Det är bara aggregerad data som är intressant. Det är helt ointressant att titta vad en person har för bakgrund eller preferens. Det hjälper oss ingenting.

Bunge-Meyer betonar att det är frivilligt att svara på formuläret.

– Man har absolut valfriheten att inte fylla i någonting. Känner man så finns det ingen som har sagt att man måste. Det är helt frivilligt, säger han.

När personuppgifter ska behandlas krävs att den uppgifterna rör frivilligt ska lämna sitt samtycke, enligt personuppgiftslagen.

Jurist: Kan vara lagbrott

Pierre Dahlqvist, biträdande förbundsjurist på fackförbundet Unionen, har svårt att se att det skulle finnas något som är solklart frivilligt i en relation mellan arbetsgivare och anställd.

– Även om det finns ett samtycke är det ändå mot bakgrunden av en beroendeställning. Jag anser att det är tveksamt att efterfråga de här uppgifterna om etnicitet och sexuell läggning. Jag kan inte se något sakligt skäl att göra det, säger han.

Han menar att det skulle kunna vara frågan om ett lagbrott.

– Skulle det vara så att någon lagrar de här uppgifterna skulle det kunna bedömas som ett brott mot personuppgiftslagen. Sedan är det aldrig hundra procent säkert förrän man prövar fall. Det finns väldigt få domar på personuppgiftslagen, säger han.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Unionen

King

Activision Blizzard