Okänd spårvagnshjälte hyllas för civilkurage: ”Du rör inte henne”

avJonna Claesson

När en berusad man ofredade en yngre kvinna på spårvagnen i Göteborg på nyårsafton ingrep föraren på en gång.

– Hon visade civilkurage och medmänsklighet, säger passageraren Pernilla Rane, 29.

1 av 2 | Foto: TT / Privat.
Passageraren Pernilla Rane, 29, vill hylla den kvinnliga spårvagnschauffören.

Det var strax efter klockan fyra på nyårsafton som Pernilla Rane, 29, satt på spårvagnen i Göteborg och uppmärksammade en berusad man några rader bakom henne. När mannen tystnade tänkte Pernilla inte mer på honom. Men det var det någon annan som gjorde.

Plötsligt stannade vagnen och föraren gick ur sin hytt, något GT tidigare skrivit om. Bakom ryggen på Pernilla och de andra resenärerna hade den berusade mannen börjat besvära en yngre kvinna.

– Chauffören klev ur sin hytt och skrek i princip ”du rör inte henne, av med dig”. Jag fick känslan av att hon hade mött honom förut.

Mannen blev hotfull och ställde sig upp för att utmana chauffören.

– Han skrek glåpord men när han tog ett steg närmare chauffören var vi flera stycken som skrek till och stod upp för henne.

Vill uppmuntra alla att säga ifrån

Pernilla berättar att hon själv blev antastad på spårvagnen för tio år sedan, men den gången var det ingen som gjorde någonting.

– Det kanske var därför jag reagerade så himla starkt. Civilkurage är jätteviktigt och jag vill uppmuntra alla till att våga säga ifrån och stå upp för varandra samt uppmärksamma den som agerar.

Söker efter okända hjälten

När Pernilla senare klev av gick hon fram till förarhyttan och berömde spårvagnschauffören och hyllade henne senare i ett Facebookinlägg, i hopp om att hennes arbetsgivare skulle få reda på vilka vardagshjältar de har till chaufförer.

– Jag har inte träffat henne efter det men jag hoppas att hon känner sig uppmärksammad och stolt över det hon gjorde och vet att det verkligen uppskattas.

Aftonbladet har varit i kontakt med Anette Johansson, kommunikatör på Göteborgs spårvägar, som söker den hittills okända föraren.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg