Åtta gripna för nyårsmassakern i Istanbul

1 av 2
NYHETER

Åtta personer har gripits misstänkta för inblandning i massakern på en nattklubb i Istanbul på nyårsafton.

Skytten är dock fortfarande på fri fot.

De åtta har gripits i en stor polisinsats, enligt turkiska CNN. De sitter frihetsberövade i Istanbul.

Mannen som sköt urskiljningslöst inne på nattklubben Reina ska dock fortfarande vara på fri fot. Det rapporterar nyhetsbyrån Dogan.

Några närmare omständigheter kring gripandena är i nuläget inte kända.

IS säger sig ligga bakom

Tidigare under måndagen tog terrorsekten IS på sig ansvaret för attacken, där minst 39 personer miste livet. I ett uttalande, som cirkulerar på sociala medier, säger IS att det var ”kalifatets soldater” som genomförde dådet.

Kan ha samband med flygplatsdåd

Det var vid 01.30 på nyårsnatten som en beväpnad man stormade in på den populära nattklubben Reina i Istanbul och sköt slumpmässigt runtomkring sig. Han ska sedan ha bytt kläder, dumpat vapnet och försvunnit från platsen i en taxi.

Minst 39 personer omkom i attacken, och 69 skadades.

En intensiv polisjakt pågår efter gärningsmannen. Utredarna misstänker att han har kopplingar till terrorcellen som genomförde en rad attacker mot flygplatsen Ataturk i somras.

Många turister

Merparten av de omkomna är turister från länder som Saudiarabien, Marocko, Israel, Kanada och Ryssland.

Enligt Utrikesdepartementet finns det inga svenskar bland de skadade eller omkomna. Flera svenska medborgare befann sig dock i anslutning till nattklubben under nyårsnatten.
Aftonbladets utsända i Istanbul har träffat ett kompisgäng från Sverige som hade tänkt att besöka klubben. De vände dock i dörren eftersom inträdesbiljetterna var så dyra.

– Det kunde ha varit vi som dött, sa 21-åriga Isabella Pelin Sevgili när Aftonbladet träffade henne.