Dylann Roof, 22, försvarar sig själv – riskerar dödsstraff

NYHETER

Dylann Roof, 22, har dömts för hatbrott efter att han sköt ihjäl nio människor i en kyrka i Charleston, South Carolina.

Massmördaren försvarar sig själv mot dödsstraff.

Nu säger han nej till att låta juryn få höra expertutlåtanden om hans mentala hälsa.

1 av 2

I torsdags dömdes Dylann Roof, 22, som skyldig för hatbrott efter massakern i kyrkan i Charleston, South Carolina, då han sköt ihjäl nio svarta människor. Han har själv uppgett att hans motiv bakom dådet har varit att skapa raskrig mellan svarta och vita i USA.

Roof har inte yttrat sig under rättegången men ska nu när straffet ska bestämmas försvara sig själv.

Under fredagen bestämde 22-åringen att han inte vill låta juryn som avgör om han ska dömas till döden eller inte få höra expertutlåtanden om hans hälsa, skriver AP.

”Jag kommer inte att kalla experter på mental hälsa eller åberopa bevis kring mental hälsa” skriver Dylann Roof i en handskriven lapp till rätten, enligt AP.

I sitt hatmanifest skriver Dylann Roof att han inte ”tror på psykologi”, han kallar det för ”en judisk uppfinning som inte gör något annat än att uppfinna sjukdomar”, skriver AP.

Advokaterna som försvarat Roof fram till att han dömdes har uppmanat 22-åringen att inte försvara sig själv. De uppger att de är rädda att han har undanbett sig försvarare av rädsla att hans advokater kan presentera bevis ”som kan skämma ut honom” i försöken att undvika dödsstraff, skriver AP.

Massmordet inträffade 17 juni 2015 och Dylann Roof greps samt erkände att han genomfört massakern knappt tolv timmar senare.

I det videofilmade förhöret som visades i rätten i förra veckan skrattar 22-åringen och säger:

– Jag är skyldig. Vi vet alla att jag är skyldig.

ARTIKELN HANDLAR OM