Svenskt näringsliv

Storbråk efter brutna samtal mellan LO och Svenskt Näringsliv

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Det blir inga fortsatta samtal mellan LO och Svenskt Näringsliv om nystartsjobb för lågutbildade och nyanlända.

Det meddelade parterna under lördagseftermiddagen.

Dock råder det delade meningar om vad som lett fram till haveriet.

– Svensk Näringsliv försöker få oss att framstå som nej-sägare vilket är mycket ohederligt, säger LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

I över ett år har arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och fackförbundet LO diskuterat hur man gemensamt ska kunna öka möjligheterna för lågutbildade och nyanlända att komma ut arbetslivet.

Men under lördagen kom beskedet att samtalen kraschat.

– Det hade varit bra om vi kunnat enas men vår bedömning är att det inte går att göra på de reformerna som faktiskt är nödvändiga. Vi har därför bestämt att inte sätta oss vid bordet då vi inte tror att det leder någonvart, säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.

”Ljugit oss rakt upp i ansiktet”

Men enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är påståendet om att det är LO som inte vill förhandla ”rena ljuget” och han förklarar att Svenskt Näringsliv så sent som i torsdags var beredda att sätta sig vid bordet och påbörja diskussionerna.

Sedan hände plötsligt något.

– De har lekt charader med oss i ett helt år utan att ha haft mandat att kunna förhandla med oss i slutändan. Att sedan skylla på oss när det i själva verket är de som medvetet har ljugit och trixat är mycket allvarligt och ohederligt.

Men trots havererade samtal så är båda parterna i fall överens om att frågan om att skapa jobb för nyanlända och lågutbildade måste lösas snarast.

– Problemet kvarstår fortfarande och detta är en av våra största samhällsutmaningar med jättestora klyftor mellan de som har jobb och de som inte har. Men nu ligger reformansvaret på regeringen och politiken istället, säger Carola Lemne.

Även Karl-Petter Thorwaldsson anser att jobbfrågan är Sveriges ödesfråga och säger att man därför inte kan ”hålla på att leka” utan måste hitta en konstruktiv lösning.

– Oavsett vad som händer så kommer inte vi att stänga några dörrar. Detta är en alltför viktig fråga som inte ska få hindras av Svenskt Näringslivs bluffande.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenskt näringsliv