Tomteliga spred skräck i Odense – åtta gripna

NYHETER

Åtta berusade jultomtar gick bärsärkagång i danska Odense natten till söndag.

En person blev skallad och en annan slagen medvetslös innan polisen fick rycka ut och gripa alla.

– Vi har tidigare haft problem med dem, säger polischefen Asbjørn Høy Larsen till Ekstra Bladet.

När polisen larmades till centrala Odense vid 23-tiden på lördagen gav vittnen tydliga signalement på de åtta misstänkta.

– Det var hela schabraket. Grå byxor, röda dräkter och tomteluvor, säger Asbjørn Høy Larsen, polischef på den danska ön Fyn, till tidningen Ekstra Bladet.

Skallade slumpmässig person

Och tomteligan var kända av polisen sedan tidigare. De dyker upp vid den här tiden varje år och äter jullunch i centrala Odense.

Den här lördagen samlades de på ett värdshus där de ska ha fått i sig ett antal snaps innanför rocken. Sedan fortsatte färden ut på stadens gator. Där sparkade de på bilar som körde förbi och delade ut en och annan klapp.

– Lite senare skallade en av männen en slumpmässig person ordentligt och strax därpå får en invånare ett hårt slag mot huvudet så att han blev medvetslös en stund, säger Asbjørn Høy Larsen.

När polisen ryckte ut hade tomtarna precis kommit in på en krog. Sex av dem greps där och de övriga två hanns ifatt ute på gatan.

Minst en drogpåverkad

Polisen ska med hjälp av ett antal vittnesmål ta reda på vilka av de åtta tomtarna som kan vara skyldiga till de två fallen av misshandel. Minst en av dem ska ha varit påverkad av droger när de greps.

Männen är mellan 20 och 50 år gamla och kommer från olika orter på ön Fyn. Vad de har för gemensamma nämnare, utöver intresset att fira jul, är ännu oklart.

– De har någon sorts gemensamt förflutet. Kanske som arbetskollegor eller medlemmar i en förening. Vi har inte full koll på det just nu, säger Asbjørn Høy Larsen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark

Jul