Här fixar affären ett halvt ton smörgåstårta

Publicerad 2016-12-10

Josefine Nordkvist portionerade ut bitar av smörgåstårtan. Butikschef Alexander är väldigt nöjd med kvällen: "Varenda bit gick åt".

Många gillar smörgåstårta – men det är kanske extra populärt i Skellefteå. Den tesen tror i varje fall Alexander Björk, försäljningschef på Ica Kvantum, på.

– Varenda bit gick åt, vi ordnade ett halvt ton smörgåstårta, säger han.

På fredagen erbjöd Ica Kvantum i Skellefteå något alldeles extra. Det blev nämligen smörgåstårta för hela slanten. En lång kö av hungriga ringlade sig genom butiken när gigantiska mängder av den populära maträtten dukades fram i kylboxar.

För knappt tio kronor hektot kunde Skellefteåbor slå till på en bit av Sveriges kanske största smörgåstårta.

– Varenda bit gick åt. Vi fixade ett halvt ton smörgåstårta, säger Alexander Björk, försäljningschef.

Linda Marklund och Linda Lind stod för tillverkningen av de makalöst stora tårtorna.

”Fasen, vi kör!”

Han berättar att idén växt fram eftersom smörgåstårta tycks vara väldigt populärt i Skellefteå. Därför kom tanken upp, och efter lite planerande gjorde butiken slag i saken – och uppmärksammade sedan det hela på sitt Instagramkonto.

– Vi kände att fasen, vi kör. Vi hade 16 fyllda boxar med smörgåstårta, som den som syns på bilden, säger Alexander.

Det blev förstås lite stökigt bland matresterna, även om personalen kämpade för att hålla allting så fräscht som möjligt.

– När man kollade längst ner så låg där förstås lite gurkor och skinkbitar. Men vi fick hålla på och hålla efter, säger Alexander.

Topphemliga planer

Att succén var ett faktum råder det inget tvivel om – det är få som lyckats kränga ett halvt ton smörgåstårta en eftermiddag i december. Alexander Björk berättar att tanken är att upprepa det hela.

– Vi kände ju att det får bli fler gånger, men sen måste folk få längta lite också, säger han.

Först finns andra – topphemliga – planer i pipelinen. Något spännande ser ut att hända i butiken redan i januari.

– Jag kan inte avslöja för mycket, men en idé kommer genomföras i januari och den har med Norrland att göra, säger Alexander med viss mystik i rösten.

ANNONS