Myndigheten: Tillskott inget bot mot corona

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
"Handla inte något du inte vet vad det innehåller eller från någon som inte uppger kontaktuppgifter på sin webbsida", säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör på Livsmedelsverket. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
"Handla inte något du inte vet vad det innehåller eller från någon som inte uppger kontaktuppgifter på sin webbsida", säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör på Livsmedelsverket. Arkivbild.

Kosttillskott och andra livsmedel som sägs bota covid-19 har dykt upp på nätet under coronapandemin – något som är olagligt, menar Livsmedelsverket som uppmanar alla att anmäla tveksamma påståenden till myndigheten.

Livsmedelsverket har under pandemin sett hur företag på nätet har marknadsfört produkter som en lösning på covid-19.

Att påstå att ett livsmedel eller ett kosttillskott kan bota eller förebygga covid-19 är olagligt. Ett sådant medicinskt påstående får endast göras när det gäller läkemedel, menar Livsmedelsverket som arbetar med att få stopp på den här typen av försäljning.

"Vi söker efter olagliga påståenden om kosttillskott hos internetförsäljare och Livsmedelsverket föreslår även kommunerna att prioritera kontroll av produkter som påstås hjälpa mot covid-19", säger Joakim Meuller Bäckman, statsinspektör på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att exempelvis kosttillskott skulle skydda mot coronaviruset. Livsmedelverket menar därför att den här typen av vilseledande information kan utgöra en hälsofara.

"Handla inte något du inte vet vad det innehåller eller från någon som inte uppger kontaktuppgifter på sin webbsida. Att uppge sin identitet är obligatoriskt och företagsnamn, organisationsnummer och kontaktuppgifter ska tydligt framgå", säger Joakim Meuller Bäckman.

Myndigheten uppmuntrar människor att höra av sig om man ser eller läser om kosttillskott eller livsmedel som påstås bota eller förebygga covid-19.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN