Mejla

Magnus Jansson Klarin

Tänk på alla andra, tänk på sjukvården och tänk ”varannan vatten”

Publicerad:
Uppdaterad:
Ingen trängsel på sista april i år
Foto: Stefan Mattsson/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ingen trängsel på sista april i år

NYHETER

Rådet en helt vanligt Valborg i Uppsala: ”Varannan vatten”.

Valborg 2020: ”Varannan mellanrum”.

Festen är inställd, kom inte till Uppsala, det blir inget firande. Det gemensamma budskapet från Uppsala kommun, polisen, Region Uppsala, Uppsala universitet och Länsstyrelsen kunde knappast vara mer tydligt.

 

Men, för det finns ett stort men, även om det officiella firandet är inställt så kommer det att firas i och omkring Uppsala, på något sätt – och i någon form.

Jag hoppas ändå att de flesta tar sitt förnuft till fånga och gör det enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. En lugn och stilla grillning med familjen hemma i trädgården, eller kanske en stillsam skål på distans med en nära vän.

 

Jag vet också att det finns de som inte tänker följa rekommendationerna, som tänker att ”jag är minsann inte i någon riskgrupp”, det är faktiskt bara sista april en gång om året – och så vidare.

Till dem vill jag bara säga att, tänk på andra än dig själv, även om du skulle klara av en omgång covid-19 så är risken stor att du smittar andra som inte har samma tur. Kanske smittar du någon av dina egna nära och kära, eller någon av mina.

 

Så tänk på andra än dig själv när du bestämmer dig för hur du ska fira den här dagen, tänk på sjukvårdspersonalen som jobbar dubbla skift för att de måste, för att försöka rädda så många liv som möjligt.

Tänk på Kitty Jogenby, hennes kollegor på palliativ avdelning 78CX på Akademiska Sjukhuset, och deras patienter som tyvärr inte kommer att klara det här hemska viruset – och som inte får chansen att fira nästa år.

 

Jag förstår att det finns många som verkligen vill fira, men om du nu måste, tänk då på hur du gör det. En helt vanlig valborg hade rådet varit ”varannan vatten”, i år är rådet ”varannan mellanrum”.

Ta hand om er där ute, tänk på andra, och trevlig valborg!

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:

LÄS VIDARE