Åtal för flickmordet i Uddevalla

Av:  TT

Blommor och ljus på en minnesplats för den försvunna 17-åringen i centrala Uddevalla i december.
Blommor och ljus på en minnesplats för den försvunna 17-åringen i centrala Uddevalla i december.

Den 17-åriga flickans försvinnande i Uddevalla i höstas blev mycket uppmärksammat. Nu kommer åtalet mot en 23-årig man som misstänks ha mördat henne.

– Det känns tillfredsställande att det ska prövas nu, säger Sten-Rune Timmersjö vid polisen.

En stor sökinsats inleddes när den 17-åriga flickan anmäldes försvunnen i november. Utöver polisen och andra myndigheter engagerade sig hundratals frivilliga i sökandet.

Den misstänkte 23-åringen, en man i flickans närhet, greps redan några dagar efter försvinnandet. Senare hittades en kroppsdel, som enligt polisen visar att flickan inte längre är i livet.

På onsdag kommer åtalet mot 23-åringen, som misstänks för mord och brott mot griftefriden.

"Tar på krafterna"

"Det har vidtagits omfattande utredningsåtgärder i ärendet. Bland annat har ett stort antal förhör hållits och en omfattande brottsplatsundersökning har ägt rum", säger kammaråklagare Jim Westerberg i ett pressmeddelande.

Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott i polisområde Fyrbodal, är nöjd över att utredningen mot 23-åringen nu är klar och kan gå till åtal.

– Vi har ju jobbat med detta under lång tid och vi är ingen jättestor grupp, så ett sådant här ärende tar ganska mycket på krafterna, säger han till TT.

– Det känns skönt att få ett avslut. Det är färdigutrett, men vi kommer säkert att komplettera en del fram tills det avgörs slutgiltigt, det brukar bli så.

Nekar till brott

Samtidigt fortsätter sökandet efter resten av flickans kvarlevor. Sedan kroppsdelen hittades i november har dock inga nya fynd gjorts, enligt Sten-Rune Timmersjö.

– Men både Fikk och Missing People fortsätter sökandet. De var ute senaste i helgen, säger han.

– Så det pågår alltjämt och det är ju mycket för de anhörigas skull också naturligtvis.

Åtalet presenteras vid en digital pressträff på onsdag. Den misstänkte 23-åringen har under hela utredningen nekat till brott.

– Vi välkomnar att äntligen få en prövning av det här, både av de sannolika skälen och om det finns bevisning för det som åklagaren påstår, säger hans advokat Beatrice Rämsell.

Publisert:

LÄS VIDARE