I dag väntas åtal i riksrättsprocessen mot Trump

avNivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag väntar ett historiskt beslut i USA.

Kongressens representanthus ska bestämma om Donald Trump som tredje president i historien ska ställas inför riksrätt.

Därefter väntas rättegång i januari.

Representanthusets 435 ledamöter röstar i dag om riksrätt mot president Donald Trump.

Eftersom kammaren har en majoritet av demokratiska ledamöter väntas beslutet, som endast kräver enkel majoritet, att gå igenom. Trump blir då den tredje presidenten i USA:s historia att bli åtalad i ett riksrättsförfarande.

Enligt Washington Post har en majoritet av ledamöterna uppgett att de kommer att rösta för åtminstone en av de två åtalspunkterna om maktmissbruk och trots mot kongressen, som tidigare presenterats.

Utreda Joe Biden

Båda åtalspunkterna har att göra med president Trumps försök att pressa Ukrainas regering att utreda Joe Biden, en av hans politiska rivaler inför valet 2020.

Till grund för åtalspunkterna ligger en 658 sidor lång riksrättsrapport som kongressens juridiska kommitté, där Demokraterna har majoritet, offentliggjorde i måndags.

Där står det bland annat:

”President Trump har förverkligat grundlagsfädernas värsta mardröm. Han har missbrukat sin makt genom att pressa ett sårbart land att sabotera det amerikanska presidentvalet”.

I samma rapport skriver republikanerna i representanthuset att Trump måste frias.

”Förklarar öppet krig”

Trump själv har också skrivit ett brev till representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, där han liknar riksrättsprocessen vid ett kuppförsök.

”Genom att fortsätta med er ogiltiga riksrättsprocess bryter du mot ditt ämbetes ed, du bryter din trohet till grundlagen och du förklarar öppet krig mot den amerikanska demokratin”, skriver presidenten i brevet.

Nästa steg efter dagens omröstning är att riksrättsåtalet går vidare till senaten, kongressens andra kammare. Där ska rättegången mot Trump genomföras, enligt uppgift kan den inledas redan i januari.

I senaten krävs två tredjedelars majoritet för att fälla en president, som måste avgå om han döms. Eftersom majoriteten av de 100 ledamöterna är republikaner ser det i dagsläget osannolikt ut att en fällning kommer att ske.

PODD Riksrättsprocessen mot Donald Trump

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson om det senaste i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM