Politiker pressas i Venezuela – EU fördömer

avTT

Publicerad:
Venezuelas oppositionsledare och självutropade interimspresident Juan Guaidó talar vid ett extrainsatt sammanträde i nationalförsamlingen i Caracas i tisdags.
Foto: Matias Delacroix/AP/TT
Venezuelas oppositionsledare och självutropade interimspresident Juan Guaidó talar vid ett extrainsatt sammanträde i nationalförsamlingen i Caracas i tisdags.

Maduro-regeringen vidtar rättsliga åtgärder mot flera politiker som tillhör Juan Guaidós parti, i vad partiet beskriver som en riktad insats för att förhindra att Guaidó får nytt politiskt förtroende.

EU:s nye utrikeschef fördömer tilltagen.

Flera oppositionella politiker anklagas för brott, en har gripits och regeringen har hävt den parlamentariska immuniteten för åtminstone fyra.

Enligt Juan Guaidó är det totalt runt 30 oppositionella förtroendevalda som sitter frihetsberövade, har gått i exil eller sökt skydd på utländska ambassader i huvudstaden Caracas – i upptakten till ett val i den folkvalda nationalförsamlingen den 5 januari, där Guaidó väntas bli omvald som dess talman.

Gripen för tredje gången

Anklagelser om korruption och landsförräderi har sin grund i landets andra parlamentariska församling – den som landets president Nicolás Maduro instiftade efter att hans socialistparti tappade makten förrförra året.

"Det råder inga tvivel om att denna nya attack är del av regimens insats för att avveckla parlamentet och skjuta president Juan Guaidós omval den 5 januari i sank", skriver Guaidós parti Folkets vilja på Twitter.

Guaidós partikollega Gilber Caro har gripits för tredje gången på två år. Första gripandet skedde i januari 2017, då Maduro anklagade honom för att "planera terrorattacker". Det andra skedde då Juan Guaidó hade försökt få militären att byta sida. Bägge gångerna släpptes han i vad regeringen framställde som en fredlig gest.

Får rösta på distans

EU bedömer att Maduro-regeringen gjort ett allvarligt övertramp på rättssäkerheten.

"Åtgärderna som vidtas mot nationalförsamlingens medlemmar, som inkluderar trakasserier, hot och godtyckliga gripanden, hindrar nationalförsamlingen i dess konstitutionella arbete", säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett skriftligt uttalande, där han också uppmanar till ny dialog i Venezuela.

Nationalförsamlingen höll ett extrainsatt sammanträde i tisdags där man beslutade att ledamöter som känner sig hotade ska få rätt att rösta och delta i debatter på distans, via exempelvis videolänk.

Publicerad: