Hund och katt bort från menyn i Shenzhen

Av: TT

Publicerad:
Polis på plats utanför den marknad i storstaden Wuhan där tidiga fall av coronasmittade befunnit sig. Arkivbild.
Foto: Dake Kang/AP/TT
Polis på plats utanför den marknad i storstaden Wuhan där tidiga fall av coronasmittade befunnit sig. Arkivbild.

Det blir förbjudet att äta katt- och hundkött i den kinesiska storstaden Shenzhen.

Åtgärden är en av många som införs mot djurhandeln sedan coronaviruset började spridas i landet.

"Hundar och katter har som husdjur etablerat en mycket närmare relation med människan än alla andra djur, och att förbjuda konsumtionen av hundar och katter och andra husdjur är praxis i utvecklade länder och i Hongkong och Taiwan", skriver det lokala styret i Shenzhen i sitt beslut.

I slutet av februari meddelade Kina att landet förbjuder handel och konsumtion av vilda djur. Lokala styren i landet har sedan dess arbetat för att genomföra det men Shenzhen har varit tydligast med att även hund och katt ska omfattas.

Forskare misstänker att coronaviruset kom till människan från djur. Några av de tidigaste fallen av smittan var hos personer som varit på en marknad i Wuhan, som med drygt tio miljoner invånare är av liknande storlek som Shenzhen, där fladdermöss, ormar, sibetkatter och andra djur såldes.

Över 82 000 fall av coronavirus har rapporterats från Kina och fler än 3 300 människor har avlidit i sviterna av sjukdomen enligt officiell statistik.

Shenzhens ansträngningar för att stoppa konsumtionen av vilda djur har hyllats av djurrättsorganisationer. Staden är känd som en av Kinas mest progressiva på flera områden, och bytte exempelvis häromåret ut samtliga bussar mot avgasfria, batteridrivna modeller.

Köttförbudet börjar gälla den 1 maj.

Publicerad: