Coronaeffekten på knarkpriserna: ”Mer än fördubblats”

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Priset på narkotika har stigit ordentligt den senaste tiden.
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Priset på narkotika har stigit ordentligt den senaste tiden.

Operation Rimfrost och coronaviruset har lett till att polisen gjort fler narkotikafynd.

Då har priserna på marknaden också stigit.

– Vi har sett att priserna definitivt mer än fördubblats, säger Patrik Andersson, underrättelsechef hos polisen i Malmö.

De ökade resurserna hos polisen i Region Syd, till följd av Operation Rimfrost och coronaviruset, som medfört att polisen inte har lika många åtaganden likt idrottsevenemang eller festivaler, har inneburit att brottsligheten inom många områden har minskat.

Bland annat har tillgången på narkotika minskat - vilket gjort att priserna stigit.

– Arbetet riktat mot narkotika på gatuplan har intensifierats under den här perioden. Vi märker att de tillslag vi gör här avspeglas i andra delar av landet. Priserna blir betydligt dyrare när vi stryper en del av de kranarna som finns här nere, säger Patrik Andersson, underrättelsechef hos polisen i Malmö.

Ett större heroinbeslag i förra veckan ledde bland annat till att priserna på heroin i Halland steg avsevärt. Prisökningen märks av på narkotikan generellt i Region Syd, även om det varierar från preparat till preparat.

Tullen och gatan

– Vi har sett att priserna definitivt mer än fördubblats. För vissa preparat är det ännu mer, säger Patrik Andersson och lägger till:

– Det är en väldigt väsentlig ökning.

De stigande narkotikapriserna har sin grund i att polisen gjort fler narkotikafynd. När fler poliser kunnat vistats ute har fler tips om narkotikagömmor kunnat komma in. Tullen har i sin tur gjort fler fynd i personbilar som passerar gränsen medan polisen kunnat binda personer till fler narkotikaförsäljningar än tidigare.

– Många gånger tidigare när vi gjort tillslag har de haft mindre mänger. Nu har vi kunnat dokumentera försäljningen i ett par dagar och sedan räknat ihop omfattningen. Då köper domstolar och åklagare att det är ett grovt narkotikabrott. Inte minst när vi kan visa att yngre personer har köpt.

Fler överdoser

Att mängden narkotika minskat och priserna stigit har dock fått följdeffekter. Patrik Andersson vittnar om att antalet överdoser och dödsfall till följd av det varit fler än vanligt, ett tecken på att osäkrare blandningar cirkulerar, samt att internethandeln av narkotika ökat.

– Det är en cynisk bransch och den blir inte mindre cynisk i de här tiderna, konstaterar han.

Ett annat dilemma är att narkotikaförsäljare som är relativt nyetablerade på marknaden har problem att få in sina leveranser.

– Hur länge det är beständigt vet vi inte men en farhåga är att de här riskerar att bli utslagna nu och kommer ägna sig åt annan brottslighet.

Påverkar resten av Sverige

Att narkotikainförseln i Region Syd minskat är inte bara någonting som märks av i de sydligaste landskapen i landet.

– Man kan generellt säga att det som påverkar Region Syd påverkar resten av landet också. Det är trots allt så att den största delen av all narkotika som kommer in i landet kommer till Region Syd först.

– Många gånger lastas det om och distribueras härifrån. Så det som gäller för Region Syd gäller många gånger, nästan alltid, för resten av riket.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%