Tusentals sjömän evakueras från fartygsbjässe

Coronasmittan har brutit ut på det amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt.

Nu ska nära 3 000 besättningsmän evakueras, skriver AP.

”Om vi inte agerar nu, sviker vi vår mest pålitliga resurs – våra sjömän”, skriver befälhavaren Brett Crozier i ett brev.

Situationen på jättefartyget har blivit ohållbar. Omkring 100 av de cirka 5 000 personerna ombord har testat positivt för det nya coronaviruset.

Theodore Roosevelt ligger förankrat vid det amerikanska territoriet Guam i Stilla havet. Flottan jobbar nu hårt för att flytta och inkvartera sjömännen på hotell på ön. Men även om tusentals evakueras kommer många vara kvar för att skydda och hålla igång fartygets kritiska system.

– Vi kan inte och kommer inte flytta samtliga sjömän från skeppet, säger USA:s ställföreträdande marinminister Thomas Modly vid en pressträff på försvarshögkvarteret Pentagon, skriver nyhetsbyrån AP.

Smittspårning pågår

Runt 1 000 sjömän har redan gått i land och sammanlagt planeras minst 2 700 evakueras under de kommande dagarna.

Flottan vill inte säga hur länge hangarfartyget väntas vara ur tjänst. Men med tanke på att besättningsmännen i omgångar kommer att sättas i 14 dagars karantän handlar det om flera veckor.

Samtidigt pågår smittspårning för att reda ut vilka sjömän som haft kontakt med de bekräftat smittade. 1 300 personer har testats för coronaviruset och av de testen har 600 än så länge kommit tillbaka negativa.

Hangarfartyget USS THeodore Roosevelt.
Hangarfartyget USS THeodore Roosevelt.

Samhälle på 300 meter

Fartygets befälhavare Brett Crozier vädjade tidigare i veckan om tillåtelse att isolera merparten av sina sjömän för att stoppa virusutbrottet.

Även om skeppet är stort – över 300 meter långt – motsvarar besättningen invånarantalet i ett mindre samhälle. I fartygets komplexa labyrint av snäva gångar och branta trappor blir det därför lätt trångt.

”Behöver inte dö”

Att ta hangarfartyget ur drift är en dramatisk åtgärd, men Brett Crozier förklarar i ett brev till flottans ledarskap att det handlar om att rädda liv.

”Vi är inte i krig. Sjömän behöver inte dö”, skriver han, enligt AP.

Hur smittan tagit sig in på Roosevelt är okänt. Fartyget la till i Vietnam förra månaden och enligt Thomas Modly gick sannolikt tusentals besättningsmedlemmar då i land, men vid tillfället var det få bekräftade coronafall i landet.

PODD Så kommer corona påverka svensk politik

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE