Mordförsöket på advokat Henrik Olsson Lilja

Billy Rieloff Aspillaga, 54, döms till fängelse för mordförsök på advokat

Av: 

John Granlund

NYHETER

Den kände advokaten Henrik Olsson Lilja sköts i sin trappuppgång – och fick kämpa för sitt liv i kamp med skytten.

Nu döms Billy Rieloff Aspillaga, 54, till tolv års fängelse för mordförsöket.

– Gärningen har haft prägeln av ett försök till en ren avrättning, säger domaren Erland Koch.

Advokaten Henrik Olsson Lilja var på väg ut från sin port den 6 september ifjol när han överfölls och sköts med flera skott i sin trappuppgång.

Ett handgemäng uppstod mellan männen, och advokaten slog tillbaka mot gärningsmannen.

– Han sköt och jag svarade tillbaka. Men det är ett stressat tillstånd när man insett att man blivit skjuten och inte vet om man ska leva eller inte. Jag ville försöka rädda mitt liv. Det var bara det som det handlade om. Då attackerar man, har Henrik Olsson Lilja tidigare berättat för Dagens Juridik.

Billy Rieloff Aspillaga kunde bindas till brottsplatsen med hjälp av dna.
Henrik Olsson Lilja. Arkivbild.

Trots skottskadorna överlevde advokaten och kunde återgå i arbete efter några veckor.

Lämnade dna på platsen

I samband med närkampen i trapphuset lämnade gärningsmannen blodspår efter sig – och genom dna-spårning kunde Billy Rieloff Aspillaga, 54, gripas.

Under polisutredningens gång vägrade han säga någonting över huvud taget – men strax före rättegången bad han om ett förhör och gjorde vissa medgivanden.

Billy Rieloff Aspillaga, 54, döms till 12 års fängelse för mordförsöket.

För polisen medgav han att han varit på platsen, men bara för att framföra ett ”verbalt hot”. Att döda Henrik Olsson Lilja var inte hans mening, trots att han sköt advokaten med flera skott, har han hävdat.

”Försök till ren avrättning”

I dag dömdes Billy Rieloff Aspillaga till tolv års fängelse för försök till mord. I ett pressmeddelande skriver domstolen att man funnit det bevisat att 54-åringen ”begick gärningen med uppsåt och att han hade planerat den en tid.”

– Tingsrätten anser att gärningen har haft prägeln av ett försök till en ren avrättning och har därför ett högt straffvärde, säger rådmannen Erland Koch.

Om Billy Rieloff Aspillagas förklaring om ett ”verbalt hot” skriver domstolen:

”Tingsrätten anser att hans invändning framstår som osannolik, inte minst i ljuset av att något hot aldrig kom att framföras.”

Ur polisens förundersökning

Något motiv till brottet har inte klarlagts i målet, enligt tingsrätten.

Rymde från fängelset

I utredningen är dock en kvinnlig toppjurist med koppling till Henrik Olsson Lilja misstänkt för att ha anstiftat mordförsöket.

Om bakgrunden till mordförsöket skriver tingsrätten att det ”framstår som ett rimligt antagande att Billy Rieloff Aspillaga inte har agerat på eget bevåg” men att man får konstatera att något motiv inte har kunnat klarläggas i utredningen.

Billy Rieloff Aspillaga har dömts för flera långa fängelsestraff genom årens lopp, bland annat för uppmärksammade bank- och värdetransportrån. 2004 rymde han och flera andra personer från Södertäljeligan från Kumlabunkern där han avtjänade ett 13-årigt straff för rån.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

LÄS VIDARE

Rösten brister när stjärnadvokaten vittnar om mordförsöket

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordförsöket på advokat Henrik Olsson Lilja

Henrik Olsson Lilja

Våldsbrott

Brott