Indien förlänger världens största nedstängning

Av:  TT-AFP

En kvinna som vägrat stanna vid en kontroll i delstaten Uttar Pradesh grips av polisen.
En kvinna som vägrat stanna vid en kontroll i delstaten Uttar Pradesh grips av polisen.

Den största nedstängningen i världen förlängs till minst den 3 maj, meddelar Indiens premiärminister Narendra Modi.

– Med tanke på ekonomin har vi betalat ett högt pris. Men det indiska folkets liv är mycket mer värdefullt, säger han.

1,3 miljarder människor i det folkrika landet omfattas av restriktionerna som började gälla för tre veckor sedan. De skulle inledningsvis minst gälla till i natt men förlängs nu med tre veckor till.

Flera delstater hade redan tidigare meddelat att nedstängningen skulle förlängas.

Restriktionerna i Indien har lett till att miljoner arbetare förlorat sina jobb och tusentals människor har tvingats ta sig tiotals mil till sina hemorter, ofta till fots. En del har avlidit på vägen och andra rapporterats ha tagits illa emot i sina hemorter. En del har fastnat i städer under dåliga förhållanden.

Landet har fått kritik av vissa experter som anser att inte tillräckligt många coronavirustester gjorts. Runt 10 000 fall av smittade och 339 döda har rapporterats, men siffrorna befaras skjuta i höjden och överbelasta det bristfälliga sjukvårdssystemet.

Bönder har uppgett att det råder brist på arbetare som kan arbeta med skörden samtidigt som tusentals lastbilar inte får köra på grund av restriktionerna. En organisation som samlar arbetsgivare inom restaurangbranschen har varnat för "oroligheter" om branschen inte får ekonomisk hjälp.

Redan före pandemin hade Indien de högsta arbetslöshetssiffrorna på flera årtionden.

Publisert:

LÄS VIDARE