Universitets- och högskolerådet, UHR

Kraftig ström av sökande till högskolan

Av: 

TT

NYHETER

Efter denna coronavår kommer en sommar som rekordmånga vill ägna åt att plugga.

Och redan nu uppmanas alla som vill studera i höst att inte vänta med sin ansökan.

Trycket förväntas bli hårt.

På skärtorsdagen hade närmare 58 200 personer sökt en eller flera sommarkurser på högskolenivå. Merparten, 44 500, sökte inom den ordinarie ansökningsperioden som avslutades den 16 mars. Det var 22 procent fler jämfört med samma mätpunkt i fjol.

Därefter har närmare 14 000 personer gjort en sen anmälan och fler väntas eftersom många kurser fortfarande är öppna. Även i fjol kom sena anmälningar men inte i samma omfattning, enligt den statistik Universitets- och högskolerådet (UHR) sammanställt åt TT.

– I den tid vi lever nu med permitteringar och uppsägningar är många säkert oroliga för att inte ha jobb i sommar och ser ett tillfälle att förkovra sig i stället, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding.

Fler kan antas

Redan före coronapandemin fanns tendenser till konjunkturavmattning och ökad arbetslöshet. Men som bekant gick det sedan rasande fort i mars. Den 30 mars meddelade regeringen att högskolor och universitet får ett tillskott så att de kan utöka antalet studieplatser för att mildra coronautbrottets konsekvenser. För sommarkurserna handlar det om ytterligare 6 000 platser i år.

– Det finns alltid kurser som är översökta och där det blir en reservlista. Med fler platser kan fler antas. Det är jättebra, säger Karin Röding.

De riktigt stora söktalen brukar nås inför höstens utbildningar. Då tillkommer också 1 300 platser i en permanent utbyggnad samt 2 000 platser på basår för att bli behörig till vård- och tekniska utbildningar.

UHR räknar med en kraftig ökning av antalet ansökningar och uppmanar alla att inte vänta till sista anmälningsdagen som är onsdag 15 april.

– Redan nu ser vi en ökning med fem procent, jämfört med samma tid i fjol. Och i och med att regeringen utökat antalet utbildningsplatser så vill vi att de som tänker anmäla sig inte väntar till sista dagen, sista timmen. Det gäller både unga och dem som överväger att studera för att sadla om, säger UHR:s pressansvarige Åke Lernefalk.

Python lockar

Bland sommarens kurser finns de mest sökta inom områdena programmering, kriminologi, psykologi, företagsekonomi och projektledning, visar UHR:s sammanställning.

Den allra mest sökta sommarkursen i hela landet lär ut programmering i Python och ges vid Högskolan i Borås. Högskolan hade också den i särklass största ökningen av antalet hugade sommarstudenter totalt: från 833 sökande i fjol till drygt 7 600 i år när ansökningstiden formellt gick ut – en uppgång med 815 procent.

– Vi började sätta fart på fristående kurser 2019, eftersom vi hade en låg andel kurser och i stället var programtunga. Det är bra att ha en palett av kurser som ges med vissa intervall så att man kan tillgodose ett behov som hunnit byggas upp. Och för att de ska passa yrkesverksamma ger vi de flesta kurser på halvfart och distans, säger högskolans rektor Mats Tinnsten.

Lärare efterfrågas

Utökningen av studieplatser innebär att högskolan kan ta in fler reserver.

– Och om nu IT-sektorn går ned kan vi ta in personer från den branschen som kan jobba som lärare hos oss. Vi har redan varit i kontakt med IT-sektorn här i Borås med omnejd, säger Mats Tinnsten.

Det lärosäte som hade flest sökande till sommaren var Mittuniversitetet med över 18 000 anmälda när anmälningstiden gick ut, vilket är 17 procent fler än i fjol.

– Vi har under många år satsat på sommarkurser eftersom vi tyckt att det har varit en viktig del. Mittuniversitetet har också länge jobbat med distansundervisning, vilket är en styrka i de här tiderna. Jag tror att vi har ett attraktivt utbildningsutbud, till exempel för lärare och för anställda inom offentlig förvaltning. Vi försöker också lägga kurser så att programstudenter kan snabba på sin utbildning, säger rektor Anders Fällström.

ANNONS

25% rabatt på utvalda kläder och varumärken hos Ellos - gäller hela helgen!

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Högt tryck på sjuksköterskeutbildningar

ÄMNEN I ARTIKELN

Universitets- och högskolerådet, UHR

Högskola och universitet

Arbetslöshet