Coronapandemin

Renare luft i Indien – nu syns bergstopparna

Av: 

Claes Olsson

NYHETER

Mitt i allt elände gläds indierna åt att Himalayas bergstoppar syns på långt håll. Efter knappt tre veckors coronakarantän har luftkvaliteten i 85 indiska städer höjts markant.

Över en miljard människor håller sig inlåsta runt om i världen till följd av coronaviruset. I Indien inleddes en tre veckor lång karantän den 22 mars och nu ser man att luften blivit betydligt renare.

”Luftkvaliteten blev bättre redan den första dagen” står det i en ny myndighetsrapport, enligt australiska ABC.

Dessutom skriver de att karantänen lett till en ”markant förbättring av luftkvaliteten i hela landet”. Detta gäller för 85 städer.

Första gången på 30 år

I sociala medier delar invånarna i Jalandhar med sig av bilder på bergstopparna som är en del av Himalaya. Det är första gången som de syns från staden, som ligger omkring 20 mil från bergen, på nästan 30 år.

– Vi kan se de snötäckta bergen tydligt från våra tak. Och inte bara det, det är stjärnklart om natten. Jag har inte sett något liknande på senare år, säger den lokala naturvårdaren Sant Balbir Singh Seechewal, enligt tidningen The Sun.

Samma effekt i Kina

Den 1 mars rapporterade Aftonbladet om en liknande effekt i Kina. Satellitbilder från Nasa visade då att den förorenade luften var som bortblåst på grund av coronaviruset. Förändringen var markant, bara mellan januari och februari.

Nu ser det ut som att det svårt förorenade landet Indien får samma resultat.

PODD Så är det att sitta i en väldigt lång karantän

Med Johan Björnfot, som medverkar från kinesiska Wuhan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Indien

Himalaya

Nasa

Kina

Coronaviruset

Klimatförändringar