Linus Bylund

SD: ”Tv-reportrar måste kunna få sparken”

Av: 

Joachim Kerpner

Hans Österman

NYHETER

Tv- och radioreportrar ska kunna få sparken om de sprider fake news, anser SD:s Linus Bylund.

Till tidningen Fokus säger han:

– Det måste finnas ett personligt ansvar.

I dag är det programföretagen som drabbas när granskningsnämnden för radio och tv fattar beslut, inte enskilda journalister.

Linus Bylund (SD), som är nyinvald ledamot i SVT:s och SR:s ägarstiftelse, vill att granskningsnämnden ska få ”en mer personaliserad repressaliemöjlighet”:

– Det är ingen som blir av med lönen i två månader, eller får sparken. Det hotet måste finnas där, säger han till Fokus.

Sparken, varning och löneavdrag

Enligt Bylund ska det kunna ske om man lurar tittarna eller driver en politisk åsikt i stället för att opartiskt presentera nyheter.

Reportrar ska kunna bli av med jobbet i grova eller upprepade fall. Lindrigare straff som borde utdelas är varningar och löneavdrag, anser Bylund.

Sverigedemokraternas representant i Förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR anser också att public service-företagen borde få mycket mindre pengar, samtidigt som vissa smala program borde läggas ner. Bylund vill dock inte gå in på vilka program han tänker på.

Linus Bylund tycker dessutom att Donald Trump är utsatt för en kampanj i SVT, vars syfte är att ”folk ska tycka att Trump är en idiot”.

Wallström reagerar

Sverige förra utrikesminister Margot Wallström (S) reagerade starkt när hon läste Linus Bylunds uttalanden. I en skriftlig kommentar via Socialdemokraternas presstjänst säger hon:

”Sverigedemokraternas försök att politisera och styra fria och oberoende medier i Sverige bekymrar mig. Det här är allvarligt. Vi ska inte ha politisk inblandning i vilka program som görs eller vilket innehåll de har. Jag har sett den oroväckande utvecklingen i andra länder, där auktoritära ledare försöker styra oberoende och fria medier. Den utvecklingen ska vi inte ha i Sverige.”

Wallström efterlyser också att moderatledaren Ulf Kristersson markerar sin ståndpunkt i frågan:

”Han har öppnat för att samarbeta med Sverigedemokraterna. Det vore klädsamt om han redovisade hur Moderaterna ser på Bylunds förslag. Om en sådan markering inte kommer från Kristersson, får man nog anse att han är beredd att göra avkall på rätt viktiga principer i vårt land för att få Sverigedemokraternas stöd.”

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Linus Bylund

ÄMNEN I ARTIKELN

Linus Bylund

SVT, Sveriges Television

Fake news

Public service

Donald Trump