SMHI

Supervärme parkerar över Sverige – SMHI varnar för hettan

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Nu parkerar högsommarvärmen över Sverige.

SMHI slår larm och varnar för hetta.

– Kan bli uppemot 30 grader, säger Mattias Burtu, meteorolog på SMHI.

Midsommarhelgen bjöd på solsken och höga temperaturer i stora delar av landet. Men nu väntas hettan stiga ytterligare. På söndagen utfärdade SMHI värmevarningar för flera delar av landet.

– Det är främst i Norrland som värmen slår till med över 26 grader, men det kan lokalt bli uppemot 30, säger Mattias Burtu, meteorolog på SMHI.

Riskgrupper varnas för superhettan

SMHI har utfärdat varningar för höga temperaturer i Västernorrlands län, Västerbottens län inland och kustland, Jämtlands län utom fjällen, Norrbottens län inland och kustland samt Värmlands län.

– Dessa varningar utfärdas när prognosen visar en period med maximal dygnstemp på 26–30 grader under 3 dagar i följd, säger Mattias Burtu.

Varningen riktar sig främst mot riskgrupper som kan utsättas för fara i och med värmeböljan.

Fler distrikt kan komma att varnas

I Götaland är risken stor för regn och rusk under söndagen. Temperaturerna är därmed svalare och kommer att fortsätta vara det under början av veckan, kring 15–20 grader, uppger Mattias Burtu.

– Där finns nu en frontzon med regn och risk för åskskurar som drar ner temperaturen. Men i mitten på veckan väntas värmen stiga även där, men då ungefär uppemot 25 grader och inte lika varmt som i norra delarna av landet, säger han.

Under veckan kan fler distrikt komma att läggas till i varningslistan.

– Det är möjligt att fler kan tillkomma. Östra Svealand kommer under veckan nå höga temperaturer och det kan nog bli uppemot 30 grader även där, säger Mattias Burtu.

Värmeböljan påverkar även skog och mark och risken för skogsbränder är stor eller mycket stor i de flesta länen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Få senaste nytt med Nyhetskollen – varje dag

ÄMNEN I ARTIKELN

SMHI

Väder

Extremväder

Skogsbränder

Torka