Bäver bet hund – men experten är nöjd

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Bävrar dyker upp på olika platser i Stockholm. Här en bäver i Gröndal i Stockholm.
Foto: Lisa Abrahamsson/TT
Bävrar dyker upp på olika platser i Stockholm. Här en bäver i Gröndal i Stockholm.

Från utrotad till utbredd. För snart hundra år sedan började projektet att återinföra bävern i Sverige, och nu finns det upp mot 130 000 djur i landet. I Stockholm blir bävern en allt vanligare syn.

– Vi ska vara stolta över att vi lyckats få tillbaka en hotad art, säger bäverexperten Göran Hartman.

Sedan bävern började återplanteras i Sverige 1922 har den spridit sig över landet. Men det finns platser där etableringen ligger lite efter, bland annat i Stockholm och Uppsala.

– Nu börjar de dyka upp lite här och där i Stockholm, det var väl på tiden, säger Göran Hartman, forskare vid lantbruksuniversitetet i Uppsala.

Inte farliga djur

Flera medier har rapporterat om hunden Asta som nyligen blev biten av en bäver under ett dopp i Gröndal i sydvästra Stockholm. Bävrar kan bita om de blir stressade eller trängda, men det är inte vanligt enligt Hartman.

– Det kan vara så att det fanns en bäverbosättning precis i närheten och då tolkar bävern det som att det kommer en inkräktare. Sedan kan man inte utesluta att det finns någon ilsken individ någonstans. Men det är inga farliga djur.

Att avråda barn från att bada på grund av bävrar vore som att avråda från skogspromenader om det finns grävlingar och rävar där, enligt Hartman.

– Man ska inte vara framme och peta på dem förstås. Men de är generellt sett inga aggressiva djur.

Hot mot träd

Enligt Hartman är bävrarna ett större hot mot vissa trädsorter än de är mot människor.

– På en del håll kommer man att försöka bli av med bävrarna, men det är för att de äter upp och fäller träd som vi har planerat längs stränder.

Svenskar har vant sig av vid bävrarnas närhet, menar Hartman.

– Nu har vi lyckats åtgärda den skada vi åsamkade djurarten. Vi ska vara tacksamma för att vi har tillbaka bävrarna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN