Här inviger drottningen nya t-banan – som ska till Malmö

Drottning Margrethe klev på den allra första turen med nya Cityringen i Köpenhamn.

Projektet har kostat drygt 25 miljarder danska kronor – motsvarande drygt 35 miljarder svenska.

Första dagen är det gratis att åka. Från klockan 15 idag söndag får allmänheten tillträde till stationerna Rådhusplatsen och Fredreriksberg.

En timme senare är samtliga nya 17 stationer i Köpenhamn öppna för alla, rapporterar Berlingske Tidende.

I morgon åker priset upp rejält. Nya Metron förses nämligen med något som kallas ”kvalitetstillägg”, ett extra pålägg som ska hjälpa till att finansiera den nya Metron.

Tåget avgick punktligt från stationen Rådhusplatsen – men det kommer att ta tid innan danskarnas nya metro når över Sundet till Malmö, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, och Roko Kursar (L), förste vice ordförande, i en debattartikel i Kvällsposten.

Invigningen av Köpenhamns nya metrolinje/Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Invigningen av Köpenhamns nya metrolinje/Katrin Stjernfeldt Jammeh.

När Köpenhamns metro byggs ut till Malmö kommer restiden mellan de båda städerna minska från 35 till 20 minuter – vilket kommer att göra att 2,3 miljoner personer får max en timmes restid till centralstationen i grannlandet, skriver Malmös toppolitiker i en debattartikel för Kvällsposten.

Katrin Stjernfeldt Jammeh och Kursar menar att en Öresundsmetro är bra för såväl handeln som exporten och klimatet.

”En förlängd metrolinje till Malmö är inte en lek med siffror. Analyserna har gjorts för att visa vilken kraft investeringen kommer att ha. För Skåne. För Öresundsregionen. För Sverige.”

Metroprojektet i Köpenhamn utökas närmast med stationer i Nordhamnen, sedan Sydhamnen. Det är då sträckningen under Öresund till Malmö blir aktuell.

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE