Elever arrangerade slagsmål – publicerade på nätet

Eleverna filmade varandra när de brottades och slogs och la ut filmerna i sociala medier.

Nu har ett gymnasium polisanmält händelserna som eleverna kallat ”Fight Club” – som hämtat ur filmen med samma namn.

– Tyvärr tror jag det förekommer på fler ställen, säger tillförordnade verksamhetschefen Staffan Hallström.

Arrangerade slagsmål – tydligt inspirerade av ikoniska filmen ”Fight Club” med Brad Pitt och Edward Norton från 1999 – har tidigare varit på tapeten i Sverige.

Nu uppmärksammas det även som ett problem på en gymnasieskola i Stenungsund, vilket NYHETERsto först rapporterat om.

”Brottning och slag”

Kort efter att höstterminen inletts uppmärksammades skolledningen på att förstaårselever från en klass bjudit in elever från andra program till slagsmål.

– Det är arrangerade slagsmål, som involverat brottning, men även med slag, säger Staffan Hallström, tillförordnad verksamhetschef på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund, till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– När det kom till skolledningens kännedom tog man kontakt med polisen. Vi tog även kontakt med föräldrar till alla elever som man visste varit med om detta.

Eleverna ska ha publicerat och delat klipp och bilder från slagsmålen över sociala medier. Arrangemanget ska ha skett i hemlighet i ett omklädningsrum.

Även elever som själva inte deltagit i slagsmålen har agerat ”publik”, och andra uppges ha känt sig tvingade att kolla på slagsmålen, enligt NYHETERsto.

Togs på allvar

Enligt Staffan Hallström är fenomenet känt inom skolvärlden sedan tidigare och han tror att eleverna inspirerats av andra liknande händelser.

Han uppger att skolledningen omedelbart tog uppgifterna på stort allvar.

– Jag blev ju ändå rätt bekymrad, speciellt över att det var nya ettor på en skola som agerar på det här viset. Man har ju hört att nya som börjar i årskurs ett blir hårt ansatta av nollning eller liknande, men det här är ju något helt annat.

Under torsdagen arrangerades ett föräldramöte för alla vars barn deltagit i slagsmålen. Enligt Staffan Hallström har föräldrarna varit tacksamma att skolan hört av sig och tagit ärendet på allvar.

Enligt polisen i Stenungsund utreder man ärendet som misstänkt misshandel.

"Fight Club" Precis som i succéfilmen med Brad Pitt träffas eleverna i hemlighet för att slåss mot varandra.
"Fight Club" Precis som i succéfilmen med Brad Pitt träffas eleverna i hemlighet för att slåss mot varandra.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN