Coronapandemin

Uppgifter: Diskuterar isolering av Stockholm

Tegnell: Där är vi inte i dag

Av: 

Anette Holmqvist

Ebba Thornéus

Pär Karlsson

Karl Enn Henricsson

NYHETER

Dödstalen i Stockholmsregionen ökar.

Just nu pågår politiska diskussioner om hur man ska kunna isolera Stockholm om det blir nödvändigt, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– De är jätteoroliga att folk inte ska stanna hemma, säger en källa.

På onsdagen kom beskedet att 18 personer har dött av covid-19 i Region Stockholm det senaste dygnet – den högsta siffran hittills.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har siffran skakat om rejält i politiken och just nu diskuteras hur man ska kunna isolera Stockholm från resten av landet. 

– De är jätteoroliga för att folk inte ska stanna hemma utan åka till sommarstugan eller till fjällen i påsk, säger en källa med insyn till Aftonbladet.

Attityd motverkar

Bland politiker och tjänstemän i staden finns, enligt Aftonbladets källor, en utbredd oro för att människor ska strunta i påbuden om att stanna hemma och åka på planerade påskledigheter över landet.

Med risk för att man sprider viruset vidare till mindre orter.

– Folk här är mer ”jag gör väl som jag vill”, så det är en utmaning att få folk att göra rätt, säger en uppgiftslämnare.

Ser över lagstöd

Enligt uppgifter till Aftonbladet förs diskussionerna inom flera partier och bland företrädare i olika kommuner i Stockholm framför allt. Frågan ska enligt källor också ha varit uppe på nationell nivå.

Bland annat handlar det om behovet att se över vilka möjligheter som kan finnas för att stänga ner Stockholm, om det skulle bedömas nödvändigt.

Smittskyddslagen ger stora möjligheter till inskränkningar av människors liv. Men enligt uppgifter till Aftonbladet diskuteras om ytterligare lagstöd kan krävas och vilka ändringar det i så fall skulle handla om.

Detta då den svenska lagstiftningen ser annorlunda ut än exempelvis grannlandet Finland som nyligen isolerade Helsingforsregionen.

Under torsdagen fanns 1 216 bekräftade fall av corona samt 42 dödsfall.

I nuläget finns inget nationellt reseförbud utfärdat. I stället avråder Folkhälsomyndigheten från icke nödvändiga resor inom landet.

Tegnell: Kan stänga ner

På frågan om Stockholm kan komma att stängas ner framöver svarar statsepidemiolog Anders Tegnell följande:

– Man kan stänga ner om man vill få bättre kontroll på spridningen i regionen. Det är inte en ja eller nej-fråga, men det kan hända om vi får väldigt mycket fall i ett väldigt litet område. Om vi vill få bättre kontroll kan vi karantänsätta ett område.

– Men där är vi inte i dag. I Finland har man haft en liten spridning i resten av landet, då blir en sån åtgärd bra.

På frågan om det ens är tekniskt möjligt blir svaret:

– Det finns en karantänsmöjlighet i smittskyddslagen i dag. Det är komplicerat. Vi kan gå in på det senare.

MSB: Karantänsområden

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i nya dokument berör så kallade karantänsområden.

– Generaldirektören vid Folkhälsomyndigheten kan formellt fatta beslut om att sätta ett givet geografiskt område i karantän, sa Anders Tegnell.

– Man skulle kunna göra det under väldigt speciella förhållanden om man ser mycket av en smittspridning av en farlig sjukdom i ett mindre område, där man har möjligheten att genomföra det på något praktiskt sätt.

Skulle påverka många

En avspärrning av Stockholm skulle påverka många verksamheter. Tidigare uppgifter i Expressen har talat om att länsstyrelsen i Stockholm också arbetar med frågan.

Från Region Stockholm är beskedet att man inte planerar för att stänga staden. Inte heller länsstyrelsen i Stockholm har något sådan besked.

 

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Hjältehjälpen – tipsa om hur man kan hjälpa till i coronakaoset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Region Stockholm

Anders Tegnell

Stockholm

Folkhälsomyndigheten

Coronaviruset