Hela Indien sätts i karantän

Av:  TT-AFP-Reuters

Hela Indien sätts i ett slags karantän. Här går en ensam grönsakshandlare med sin cykel på en väg i Noida utanför huvudstaden New Delhi.
Hela Indien sätts i ett slags karantän. Här går en ensam grönsakshandlare med sin cykel på en väg i Noida utanför huvudstaden New Delhi.

Hela Indien, världens näst folkrikaste land, sätts i ett slags karantän med anledning av coronaviruset.

– Det enda sättet att rädda oss själva från coronaviruset är om vi inte lämnar våra hem. Vad som än händer så stannar vi hemma, säger premiärminister Narendra Modi.

Hela samhället kommer att behöva underkasta sig strikta restriktioner, meddelar Narendra Modi.

Rörligheten kommer att begränsas "på varje gata, i varje kvarter", säger Modi, för att "rädda Indien, varenda en av dess invånare, dig och din familj".

Viruset bedöms ha börjat sprida sig från landets större städer till mindre orter på landsbygden.

– Indien är i ett sådant läge där våra handlingar i dag avgör vår förmåga att minska hur stora konsekvenser denna katastrof får, säger Narendra Modi.

Gäller i 21 dagar

Åtgärderna kommer att gälla i 21 dagar framåt. Flera delstater har sedan tidigare infört strikta begränsningar av vardagslivet och bland annat stängt gränser till andra delstater för att undvika en så stor och snabb spridning att landets sköra vårdsystem blir helt överväldigat.

Vissa forskare har varnat för att fler än en miljon människor i Indien kan smittas av viruset fram till mitten av maj. I de tester som genomförts har myndigheterna så här långt kunnat identifiera nästan 500 fall.

Nio coronasmittade personer har avlidit i Indien hittills.

Publisert:

LÄS VIDARE