Hemlösa

Öppnar upp krogen för hemlösa på julafton: ”En julklapp”

avKlas Widestrand

För många människor blir julen ofta mest bara påfrestande och tung.

Det vill krögaren Nail Akkaya försöka göra något åt - på julafton bjuder han in hemlösa och ensamma personer till middag till sin krog i Eskilstuna.

– Varför ska man inte passa på och göra något när man har möjligheten?, säger Nail.

Han brukar vanligtvis hålla sin krog stängd under julafton för att kunna umgås med nära och kära.

Men i år kände krögaren Nail Akkaya, 56, att det var dags att tänka om och göra något nytt.

– Det dök upp i hjärnan plötsligt bara. Jag kände att jag ville göra något för de som är ensamma och bjuda på mat, som en julklapp, säger Nail.

Mellan 12 och 14 på julafton bjuder han in alla som är hemlösa eller ensamma till Dennys krog i Eskilstuna där det kommer att serveras julmat, något som Eskilstuna-Kuriren var först med att rapportera.

”Många som skriver”

Hur många som dyker upp vet han ännu inte.

– Jag har runt 50 sittplatser, det kan hända att det blir flera sittningar. Jag ska göra mitt bästa och hoppas att alla blir nöjda.

Initiativet har tagits emot med stor glädje och uppmuntran.

På Facebook har inlägget där Nail berättar om middagen gillats och delats tusentals gånger sedan han publicerade det förra veckan.

– Det är så många som skriver att jag inte har tid att läsa allting och det har bara varit positiva kommentarer från alla.

Utmanar andra krögare

Både hans fru och hans barn har sagt att de ska hjälpa till under middagen.

Även många andra har hört av sig med erbjudanden om att ställa upp som frivilliga.

– Det är många stammisar som har sagt att de vill hjälpa till och det tackar jag för, det gör mig väldigt glad och tacksam.

Nu hoppas Nail att andra krogar och restauranger i Eskilstuna ska ta efter hans initiativ och erbjuda något liknande till de som är i extra stort behov av mat och gemenskap under julen.

– Jag skulle vilja utmana andra ställen att göra samma sak. Det här är en väldigt bra grej att ordna vid en högtid som denna, man förlorar absolut ingenting. Det finns så många människor där ute som tvingas gå runt i kylan.

1 av 2 | Foto: Privat
Nail Akkaya öppnar upp sin krog och bjuder ensamma och hemlösa människor på middag på julafton.
ARTIKELN HANDLAR OM

Hemlösa

Jul

Eskilstuna