”Kommer påverka patientsäkerheten”

Av:  TT

Södersjukhuset varslar om att 100 tjänster kommer försvinna. Danderyds sjukhus varslar om att cirka 100 tjänster tas bort. Arkivbild.
Södersjukhuset varslar om att 100 tjänster kommer försvinna. Danderyds sjukhus varslar om att cirka 100 tjänster tas bort. Arkivbild.

Varslen på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus kommer att påverka patientsäkerheten och leda till längre köer till mottagningar och operationer, enligt Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.

– Jag är klart oroad över hur vården kommer att se ut i framtiden, säger han.

Arbetssituationen för läkarna på sjukhusen är redan i nuläget pressad, säger Styrud.

– De är extremt stressade hela tiden. Vi är på kanten av patientsäkerheten, och blir läkarna färre blir det ännu tuffare, säger han.

Varslet på Södersjukhuset omfattar 100 tjänster, varav 25 är läkare.

– Det kommer att ha en enorm påverkan. Dels behövs alla som är anställda i produktionen, dels är det de yngre läkarna som har haft kortare anställningstider som drabbas. Det är ju de som ska vara läkare för dig och mig i framtiden, säger Johan Styrud.

"Påverkar kvalitén"

Varslet på Danderyds sjukhus omfattar cirka 100 tjänster.

– Det finns läkare bland dem, men hur många vet jag inte, säger Johan Styrud.

Varslen på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus kommer bara några veckor efter att Karolinska universitetssjukhuset varslat om att 600 tjänster på sjukhuset tas bort, varav 250 är läkartjänster.

– Jag är klart oroad över hur vården kommer se ut i framtiden och jag är oroad för mina medlemmar. Att säga att det här inte påverkar vården, det tror jag inte på. Det kommer att påverka patientsäkerheten och kvalitén, säger Johan Styrud.

"Kommer inte gå"

Anne-Li Rosengren är förhandlingsansvarig för fackförbundet Kommunal på Södersjukhuset. Enligt henne kommer varslen inom sjukvården i Region Stockholm att driva bort kompetenta medarbetare. Sjukhusen har redan i dag svårt att rekrytera personal med rätt kompetens, säger hon enligt ett pressmeddelande från Kommunal.

"Det här kommer inte gå. Jag förstår inte hur de undersköterskor som blir kvar ska ha en möjlighet att klara av sitt arbete på ett bra sätt. Jag är djupt bekymrad för deras arbetsmiljö", säger Anne-Li Rosengren enligt pressmeddelandet.

Publisert:

LÄS VIDARE