Två döda i terrordåd på London Bridge

Två personer har dött sedan de attackerats av en knivbeväpnad man på London Bridge.

Mannen sköts ihjäl av polis efter terrordådet.

Enligt obekräftade uppgifter till The Times var mannen tidigare dömd för terrorrelaterade brott.

Mannen som attackerade flera personer med en kniv på London Bridge under fredagen är död, sedan han skjutits på platsen, uppger Londonpolisen vid en presskonferens.

Han hade på sig vad som liknande ett bombbälte, vilket visade sig vara en attrapp.

Enligt BBC har två personer dött och tre skadats sedan de attackerats av mannen.

Händelsen rubriceras som ett terrordåd, men motivet är fortfarande oklart.

Enligt uppgifter till The Times så ska mannen tidigare ha blivit dömd för terrorrelaterade brott, men släppts på fri fot med fotboja, något myndigheterna inte har bekräftat.

Tacklade gärningsmannen

Innan polisen hade hunnit till platsen hann flera privatpersoner kasta sig mot den knivbeväpnade gärningsmannen, som tacklades till marken.

De hyllas nu av Londons borgmästare Sadiq Khan, som kallar deras insatser för ”hisnande hjältedåd”.

– Jag vill tacka de medborgare som satte sitt eget liv på spel i eftermiddags, dom är de bästa vi har, säger Sadiq Khan, enligt Sky News.

”Såg folk springa”

Svenske Viktor Lockström är på plats i London och befann sig uppe i skyskrapan The Shard, precis bredvid London Bridge. Därifrån hade han perfekt utsikt över händelserna.

– Vi stod här och kollade på utsikten och såg att det började springa folk och man evakuerade bron. Sedan kom det fullt med polisbilar, säger han till Aftonbladet.

På bilder från händelsen syns minst en person ligga orörlig på marken.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har uttalat sig:

”Jag hålls uppdaterad om händelsen vid London Bridge och vill tacka polisen utryckningspersonal för deras skyndsamma insatser. Mina tankar är med offren och deras familjer”, twittrar han.

Dådet har fördömts av USA.

”Vi fördömer alla attacker på oskyldiga människor. Vi står till fullo bakom Storbritannien, vår allierade.” skriver Vita huset, enligt Sky News.

Tunnelbanor stängdes av

Ett stort område spärrades av i samband med händelsen och flera tunnelbanelinjer hölls stängda i timmar efter dådet. Extra polispatruller har kallats in över hela London.

Det var inte länge sedan som hotnivån mot Storbritannien sänktes från ”allvarlig” till ”betydlig” av det statliga Joint Terrorism Analysis Centre. Enligt källor till BBC så ska landets säkerhetstjänst inte fått några indikationer på att ett dåd som detta planerades.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN