Första fallen av e-cigarettskador i Sverige

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Robert F. Bukaty
Två fall av misstänkt av skada i samband med e-cigaretter har upptäckts i Sverige.

Giftinformationscentralen varnar för allvarliga lungskador efter e-cigaretter, uppger Läkartidningen. Detta efter två fall i Sverige där användarna misstänks ha andats in THC-haltiga vätskor och drabbats av skador.

Mellan juni och november i år har den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC rapporterat om 2 290 misstänkta fall av allvarliga lungskador, inklusive 47 dödsfall, till följd av användning av e-cigaretter.

Nu har två misstänkta fall upptäckts i Sverige för första gången. Därför går Giftinformationscentralen ut med en varning till den svenska läkarkåren.

– Under den senaste månaden har vi fått kännedom om två möjliga fall. Vi vill göra kliniskt verksamma läkare medvetna om att den här typen av fall kan förekomma även i Sverige, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen, till Läkartidningen.

Mer pengar

Han betonar att det inte handlar om vanliga, kommersiellt tillgängliga, e-cigaretter med nikotin. Samtliga fall i USA har varit förknippade med användning av produkter som köpts utanför den officiella marknaden för e-cigarettprodukter. I en överväldigande majoritet av fallen handlar det om produkter med THC, som är den substans som står för ruseffekten i cannabis.

– Även i de två fallen i Sverige finns uppgifter om användning av THC-haltiga vätskor, säger Erik Lindeman.

I USA finns misstankar om att det är tillsatsämnet vitamin-E-acetat – som under 2019 började användas för att späda ut THC-oljor – som är boven i dramat.

– Poängen med att tillsätta det är förstås att den som säljer ska tjäna mer pengar. Det är lite grann analogt med att blanda kokain med bakpulver.

Köpt via Darknet

De två personer som blivit sjuka i Sverige misstänks ha köpt sina e-cigarettvätskor via Darknet från USA.

– I och med att vi har indikationer på att det här sättet att missbruka cannabis har blivit allt mer populärt och att kunderna köper sina produkter från själva epicentret av den här epidemin i USA bedömer jag att risken är ganska stor att vi får sådana här fall, säger Erik Lindeman.

Fallen i USA kännetecknas av ett sjukdomsförlopp som utvecklas under dagar till veckor, med symtom som buksmärtor, illamående, kräkningar, allmän sjukdomskänsla och tilltagande andningsbesvär. I USA har en övervägande majoritet av fallen som rökt e-cigaretter, något som också kallas vejpning, varit under 35 år.

– När patienten är en ung människa med andningsbesvär är det viktigt att försöka ta en vejpningsanamnes, och då är det just THC-vejpning man ska ställa riktade frågor om, säger Erik Lindeman till tidningen.

PODD: Experten: Så farliga är e-ciggen

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Magnus Lundbäck om larmen kring e-cigaretter.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad: