Farmor Mona, 63, kritiserar regeringen efter sprängdåden

Barnbarnet Sebastian, 8, vaknade av bomben: ”Mamma ska jag dö nu?

Inom loppet av ett dygn har Malmö skakats av tre våldsamma explosioner. I en lägenhet på Almgården låg Sebastian, 8, och sov i sin säng. Vid tretiden på natten vaknade han av ett väsande ljud utanför sitt fönster och kort därefter small det. Nu skriver hans farmor ett öppet brev till regeringen.

– Mitt farmorhjärta brast. Nu får det vara nog, säger Mona, 63.

Monas son, John, bor med sin fru Linda och deras två barn, Sebastian, 8, och Ella, 6, i det drabbade huset i en lägenhet precis bredvid porten som sprängdes på lördagsnatten på Almgården i Malmö.

Klockan sju på morgonen väcktes Mona av ett samtal från sin svärdotter som berättade om vad som hänt.

– Det blev helt blankt i mitt huvud. Aldrig i min vildaste fantasi skulle jag kunnat tro att det skulle hända där hos dem, säger Mona.

Åttaårige Sebastian låg och sov när han vaknade av ett väsande ljud utanför sitt fönster. Kort därefter exploderade det.

Sebastian blev livrädd av explosionen och rusade in till sina föräldrar och frågade sin mamma: ”Mamma ska jag dö nu?”

– Mitt farmorhjärta brast när jag fick höra det, säger Mona.

Sebastians säng står precis intill väggen som sitter ihop med porten som sprängdes. Rutan på hans sovrumsfönster och familjens vardagsrumsfönster gick sönder och lägenheten täcktes av glassplitter och betongdamm.

Mona beskriver hur hon kände en kamplust väckas och bestämde sig för att skriva ett öppet brev till Sveriges regering och dela på Facebook.

”Regeringen har misslyckats”

– Man jäklas inte med mina barnbarn, då brinner det i mig. De är oskyldiga barn. Vårt samhälle har havererat och regeringen är de som sitter på makten. Nu måste de lyssna på oss som lever i denna verklighet.

Hon skriver bland annat i sitt brev att hon tycker att regeringen har misslyckats, att de inte vågar prata om ”elefanten i rummet” och att de låter kriminella härja fritt.

– Stefan Löfven säger att alla ska med, vad är det för skitsnack? Alla är inte alls med i det här landet, flertalet är inte med och jag börjar känna ett utanförskap i samhället.

Monas brev har fått enorm respons. I skrivande stund har det delats över 10 000 gånger och fått mer än 5 000 gilla-markeringar.

– Det visar att det är många fler som känner som jag. Jag känner en enorm tacksamhet och jag har fått så mycket kärlek i kommentarerna. Det är precis vad mina barnbarn behöver just nu, att se att det finns goda människor, för de förstår inte att detta inte var riktat mot dem.

Barnen vågar inte gå på toaletten ensamma

Under dagen på lördagen fick familjen snabbt hjälp med att sanera lägenheten, sopa upp allt glassplitter och tillfälligt laga ytterdörren. Men både Sebastian och Ella känner sig rädda och otrygga efter explosionen, berättar Mona.

– Särskilt Sebastian. De vågar inte ens gå på toaletten ensamma.

Mona känner sig upprörd över att ingen har kontaktat familjen och erbjudit barnen krishjälp.

– Det är besinningslöst att man inte kan känna sig trygg i sin egen säng. Hur har det blivit så här? Hur har det kunnat få lov att gå så här långt?

Publisert:

LÄS VIDARE