Svensk inför rätta i USA för miljonsvindel

avTT

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
En svensk ställs inför rätta i USA efter att ha utvisats från Thailand. Arkivbild.

En svensk man har utvisats från Thailand till USA där han har åtalats för investeringsbedrägeri i hundramiljonersklassen, enligt amerikanska justitiedepartementet.

45-åringen åtalades av USA i juli, men det är först nu han har utvisats från Thailand där han bor.

Enligt misstankarna har mannen lurat investerare på motsvarande 100 miljoner kronor. Svensken övertygade investerare att satsa pengar på värdepapper som skulle ge en utdelning på 1,5 kilo guld per 1 000 investerade kronor.

USA:s justitiedepartement skriver i ett pressmeddelande att en sådan mängd guld var värd närmare en halv miljon kronor. Enligt misstankarna hade mannen varken möjlighet eller för avsikt att gottgöra sina investerare – i stället förde han över intäkter till privata konton och använde pengarna till att köpa fastigheter i Thailand.

Tusentals människor runtom i världen ska ha drabbats i den misstänkta härvan, men eftersom ett hundratal av dem bor i Kalifornien i USA kommer svensken ställas inför rätta där.

Han riskerar upp till 20 års fängelse och nära 2,5 miljoner kronor i böter för åtalspunkter gällande bedrägeri. Han står även åtalad för penningtvätt, ett brott som också kan ge 20 års fängelse samt böter motsvarande 5 miljoner kronor.

På fredag ska mannen upp i rätten för en förhandling där en försvarare ska utses, enligt den aktuella domstolens webbsida.

TT har sökt utrikesdepartementet, som inte har någon information att lämna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bedrägeri

USA

Thailand