Våldsbrott

Gäng kidnappade student på öppen gata – tvingades in på banker

Av: 

Karl Enn Henricsson

NYHETER

Studenten kidnappades på öppen gata, och hölls fången i en bil under nio timmar.

På övervakningsfilmer från banker syns han tillsammans med en av de misstänkta kidnapparna.

– Innan man gick med honom in hade man hotat med att han skulle bli skjuten om han inte följde med, säger åklagare Lisa dos Santos.

“Jag blir intvingad i bilen”, berättade studenten, som är i 20-årsåldern. För polisen berättade han även att gänget “håller kniven mot mig och säger att de ska skära upp, alltså skära upp magen på mig”.

Den 10 augusti klev han av tunnelbanan vid Hammarbyhöjden. Då en svart, stulen bil stannade bredvid honom på gatan började mardrömmen.

Åklagaren: Hotade att skjuta offret

– Min klient har inget som helst brottsligt förflutet. Han var bara på fel plats vid fel tid, har advokat Carin Severin, som biträder studenten, tidigare berättat för Aftonbladet.

– De har honom inspärrad i den här bilen i cirka nio timmar. De har misshandlat honom och hotat honom med kniv. Han har fått någon slags huva eller klädesplagg över huvudet, blivit nedtryckt i baksätet och fick vid något tillfälle rep kring handlederna, säger åklagare Lisa dos Santos.

Med hjälp av studentens kort ska gänget ha tagit ut 15 000 kronor vid en bankomat. Men de ville ha mer, enligt misstankarna.

Övervakningsfilmer visar hur studenten, tillsammans med en av de misstänkta, går in på flera banker i syfte att få ut mer pengar.

– Innan man gick med honom in hade man hotat med att han skulle bli skjuten om han inte följde med, säger Lisa dos Santos.

Fyra unga åtalas för kidnappning

Skräckfärden slutade i Eskilstuna efter att allmänheten hade larmat polisen. I bilen fanns offret och en av de misstänkta. Tre personer lyckades lämna platsen, men greps senare.

Nu har tre män i 20-årsåldern, och en 16-åring, åtalats för människorov och rån. Alla inblandade nekar till brott.

“Min klient har inte deltagit i någon brottslig gärning, och han förnekar såldes brott. Jag kan för närvarande inte lämna någon utförligare kommentar än så”, skriver advokat Marcus Lodin, som försvarar en av männen, i ett mejl till Aftonbladet.

Straffvärdet för människorov är minst fyra års fängelse.

– Men jag tycker att det här ligger över straffminimum. Det är en otroligt ful gärning som inneburit en total utsatthet för målsäganden, säger Lisa dos Santos.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Student kidnappades och hölls fången i nio timmar

ÄMNEN I ARTIKELN

Våldsbrott

Eskilstuna

Hammarbyhöjden

Rån