Olsson om Handke: "Ingen debattör"

Av:  TT

Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, tillkännager 2018 och 2019 års pristagare av Nobelpriset i litteratur i Börssalen i Gamla Stan i Stockholm.
Mats Malm, Svenska Akademiens ständige sekreterare, tillkännager 2018 och 2019 års pristagare av Nobelpriset i litteratur i Börssalen i Gamla Stan i Stockholm.

Peter Handke får Nobelpriset i litteratur 2019. Ett tvivelaktigt beslut enligt vissa – men Handke är ingen politisk författare, framhåller Nobelkommitténs ordförande Anders Olsson.

Med stoiskt lugnt mötte den nytillträdde ständige sekreteraren Mats Malm för första gången den samlade presskåren i Börshuset för att tillkännage inte bara ett, utan två Nobelpriser i litteratur. Det tog ett litet tag, men när han väl klev ut genom dörren till Börssalen, prick klockan 13, hade lokalen fyllts på ordentligt med journalister. Vid tillkännagivandet av Olga Tokarczuk som 2018 års pristagare för Nobelpriset i litteratur hördes under någon sekund spridda applåder.

När 2019 års pristagare namngavs, Peter Handke, gick i stället som ett sus genom lokalen. "Oj, det är kontroversiellt" sade någon bland journalisterna.

Handke har de senaste åren fått kritik för politiska ställningstaganden, där han visat sympatier för den krigsbrottsanklagade serbiske ex-presidenten Slobodan Milosevic. Men Handke är inte politisk som författare, sade Anders Olsson, ordförande i Nobelkommittén, i en intervju med TT efter tillkännagivandet.

– Det är klart att vi diskuterade det kontroversiella, det är nödvändigt. Men vi har gått in i hans verk på djupet verkligen, och han är ingen politisk författare. Han är ingen debattör, och han har ingen partitillhörighet heller. Så det är verket man måste gå till för att uppskatta honom, tror jag.

Han tycker inte att pressen utifrån har påverkat arbetet med priset, däremot menar han att samtalen under arbetet med att ta fram pristagarna har vidgats i och med den nya Nobelkommittén. Och själv är ordföranden nöjd med de båda pristagarna.

– De har intressanta likheter, det handlar väldigt mycket om gränser och förflyttningar. Jag tycker att det här blev väldigt bra till slut, verkligen, säger Anders Olsson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN