I farmors fotspår

Så ser hatet mot judar ut i Sverige

Av: 

Helena Trus

NYHETER

I våras startade Salomea Gosneius Instagramkontot ”For.b.juden”, där unga judar i Malmö berättar anonymt om sina upplevelser av hat och antisemitism.

Hon upplever att konflikten mellan Israel och Palestina är roten till många antisemitiska uttryck i Malmö.

– Det är ofta unga män från Mellanöstern som har med sig konflikten mellan Israel och Palestina till Malmö, säger hon.

Brottsförebyggande rådet (Brå) har nyligen gått igenom över femhundra polisanmälningar och domar med antisemitiska motiv som visar att olaga hot, ofredande och hets mot folkgrupp är det vanligaste brotten mot judar som polisanmäls.

Judiska ungdomar vittnar i rapporten om verbala kränkningar så som ”judehora” och ”gasa judarna” men också om hot och fysiska övergrepp på skoltid. Flera ungdomar döljer att de är judar i skolan för att inte bli utsatta.

I polismaterialet finns också upprepade hot och trakasserier i sociala medier där gärningspersonerna ska ”döda” och ”skära halsen av” judar. Även våldtäktshot förekommer.

Lider av ångest och oro

Flera judar vittnar om att de lider av ångest och oro. Vissar döljer att de är judar, slutar bära judiska symboler och tar omvägar till synagogan.

Salomea Gosenius, 19, bor i Malmö, och dolde länge sin judiska identitet.

– Judar här kopplas ihop med utländsk politik. Det kommer vara ett stort problem så länge konflikten pågår. Utanför Malmö är de högerextrema ett större problem, säger hon till Aftonbladet.

”Fråga om integration”

I intervjuer med personer som arbetar med säkerhet hos judiska församlingar bekräftas bilden av att det allvarligaste hotet finns bland våldsbejakande islamistiska organisationer.

– Det är inget nytt för oss. Kommunen och regeringen måste jobba med de här frågorna på ett smart sätt, det är en fråga om integration och utbildning och här måste man jobba ihop med de muslimska grupperna i samhället, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid Judiska församlingen i Malmö.

Salomea Gosenius, 19, från Malmö upplever att konflikten mellan Israel och Palestina är roten till många antisemitiska uttryck i Malmö.

Foto: NILS PETTER NILSSON

Citat ur Brå-rapporten om antisemitismen:

På bussen var det någon som såg min Davidsstjärna och frågade om jag var jude. Först tänkte jag säga nej men så såg jag att han stirrade på min Davidsstjärna och då kände jag att det var för sent. Så jag sa ja, och då började han skrika: ”Jag önskar Hitler mördar dig. Jag hoppas Hitler kommer tillbaka och gasar ihjäl er för vad ni gör mot palestinierna.” Och då satt han och hans killgäng och klappade i händerna och skrek ”Gasa judarna”. Och ingen ingrep, trots att det var en fullsatt buss. Det tror jag kändes mer än att de skrek, att folk bara satt tysta, att ingen sa någonting.

– Ung kvinna

Vi var inne i en bar och det var en som fick syn på att jag hade Davidsstjärna och kom fram och började putta på mig och sa: ”Är du jude? Är du en jävla jude?” Han riktade ett slag, men då var det en kompis som gick emellan.

– Manlig intervjuperson

Det här halvåret har vi haft ett 10-tal incidenter där någon skriker ”Jävla jude!” eller ”Heil Hitler!” eller motsvarande kommentarer efter folk som är synligt judiska. Det har varit hot per telefon till församlingen. Det har varit vandalisering, sprejat med hakkors, och försök till brandattentat mot den judiska begravningsplatsen, kapellet.

– Person som jobbar på judisk församling

Jag var på väg till synagogan och en kille satt parkerad i en bil och väntade där, sen när jag kom förbi, kallade han mig till honom. När jag kom lite närmare och såg att det här inte ser riktigt bra ut så backade jag och sen började han köra efter mig. Jag behövde verkligen springa i sidogator för att undvika.

– Manlig intervjuperson

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Även Aftonbladet/Inzio frågade svenskar om deras upplevelser av antisemistim. Här är några av svaren:

Tycker du att antisemitismen har ökat eller minskat i Sverige de senaste 5 åren?

Hur väl skulle du säga att du känner till Förintelsen?

LÄS FLER ARTIKLAR I SERIEN:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

80% RABATT

10 SEK

Biltvätt hos Glimra

Håll bilen ren och snygg med en miljövänlig biltvätt

0 kr

0 SEK

C More Bas fritt i 1 månad

Streama serier och filmer i sommar

Publisert:

LÄS VIDARE

Varannan svensk: Antisemitismen har ökat i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

I farmors fotspår

Antisemitism

Brå, Brottsförebyggande rådet

Malmö

Mänskliga rättigheter

Integration