Stockholm

Svältdömda föräldrar frias – begär skadestånd

Av: 

TT

Båda föräldrarna frias av hovrätten. Arkivbild.
Båda föräldrarna frias av hovrätten. Arkivbild.

NYHETER

Efter att i tingsrätten ha dömts till fängelse och skyddstillsyn för att ha försatt sitt barn i svälttillstånd, frias nu föräldrarna av hovrätten.

– Min klient kommer att begära ett betydande skadestånd, säger mammans försvarare Anton Strand.

Det var i maj förra året som två föräldrar till ett 14 månader gammalt barn dömdes av Nacka tingsrätt för grovt vållande till kroppsskada, efter att försatt sitt barn i svälttillstånd. Den ene fick drygt ett års fängelse och den andra dömdes till skyddstillsyn med samhällstjänst.

Barnet fick vegansk kost av föräldrarna, och vägde betydligt mindre än normalt. Men hovrätten anser att det inte går att bevisa att den minskade vikten har att göra med energifattig kost från föräldrarna.

"Vi är mycket nöjda"

"Hovrätten har i och för sig ansett det visat att barnet har stagnerat i vikt under den åtalade tiden. Men det går inte att bedöma om kosten som föräldrarna gav till barnet orsakade viktstagnationen, eller om det var barnets ovilja att äta som var orsaken", går att läsa i domen.

När TT når mammans försvarare Anton Strand på onsdagseftermiddagen har han precis talat med sin klient.

– Vi är mycket nöjda, och det är en fullständig upprättelse för min klient som upplevt det som mycket jobbigt att bli misstänkliggjord på det här sättet, säger han.

Han berättar att mamman avser att begära skadestånd från staten.

– Det är dels för de ekonomiska förlusterna i utebliven arbetsinkomst, och för att hon blivit frihetsberövad. Jag kan inte säga någon summa men vi kommer att begära ett betydande skadestånd, säger Anton Strand.

Sänkt straff

TT har talat med pappans försvarare, som inte har någon kommentar.

I fjol dömdes ett annat föräldrapar i Göteborg för att ha orsakat sin dotter svår näringsbrist genom dålig vegankost. Den domen överklagades också till hovrätten där föräldrarnas straff sänktes från tre månaders fängelse till villkorlig dom.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Föräldrar misstänks ha låtit 1-åring svälta – fick vegankost

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Föräldraskap

Nacka

Svea hovrätt

LVU, lagen om vård av unga

Veganism