Besökte nattklubb – sparkade vakt i huvudet

avRobert Rosén

Publicerad:
Tingsrätten dömer 27-åringen till fängelse efter nattklubbsbesöket.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Tingsrätten dömer 27-åringen till fängelse efter nattklubbsbesöket.

Den 27-årige mannen omhändertogs under sitt nattklubbsbesök.

Då slet han sig loss – och sparkade en ordningsvakt i huvudet.

Malmö tingsrätt har nu dömt mannen till fängelse.

Den 27-årige mannen befann sig i somras på en nattklubb, i en av Malmös kranskommuner. I samband med att nattklubben skulle stänga uppstod en situation som gjorde att 27-åringen omhändertogs av ordningsvakter, som ledde ut honom med hans armar bak ryggen.

Vad som egentligen hände därefter råder det delade meningar om.

Målsägande arbetade som ordningsvakt den kvällen och var med vid gripandet. Efter att 27-åringen gjort våldsamt motstånd tryckte vakterna ner honom på marken utanför nattklubben. I samband med det ingrep även målsägande, som fram tills dess bara bevittnat det hela, och hon var en av vakterna som ledde honom bort från klubben.

En liten bit därifrån lyckades 27-åringen dock slita sig loss från vakternas grepp. Målsägande hamnade därefter på marken och kände då en kraftig smäll mot örat och tinningen. Därefter såg hon hur hennes kollegor använde sina batonger och handfängslade 27-åringen.

Berusade vittnen såg ingen spark

Entrévärden för kvällen har berättat hur han såg att 27-åringen slängde iväg ordningsvakterna och därefter sparkade målsägande i huvudet. Även en annan ordningsvakt har bevittnat sparken medan en tredje bara sett att kvinnan låg på marken.

27-åringen själv menar att han inte förstått varför han blivit omhändertagen och har inte vittnat om några sparkar eller slag. Istället menar han att det är vakterna som utsatt honom för våld. Flera andra vittnen från kvällen har också varit tydliga med att de inte sett att han sparkat ordningsvakten, utan menar att vakterna agerat onödigt aggressivt.

Malmö tingsrätt har gjort bedömningen att vittnesuppgifterna från ordningsvakterna och entrévärden varit trovärdiga och detaljerade. De vittnen som inte sett någon spark har förvisso också lämnat detaljerade berättelser, men har antingen befunnit sig på långt avstånd eller varit berusade.

Har fortsatt huvudvärk

Tingsrätten menar att vittnenas placering och nykterhet påverkat förutsättningar för att göra korrekta iakttagelser. Grunden för bedömningen är alltså till största del gjord på vakternas vittnesmål.

De menar att det är klarlagt att mannen slitit sig loss från vakterna och sparkat den kvinnliga ordningsvakten. Vittnesmålen från vakterna får dessutom stöd av den läkarjournal som gjorts efteråt.

Mannen döms till sex månaders fängelse för grovt våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Däremot friar tingsrätten honom från misshandel mot en annan ordningsvakt. Utöver fängelsestraffet ska 27-åringen betala ett skadestånd på strax över 20 000 kronor.

Målsägande har efter händelsen haft en huvudvärk som kommer och går, tvingas använda muskelavslappnade och har inte klarat av att göra sitt arbete.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Skåne

Malmö