Smittan i Europa – risken fortfarande liten

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Claudio Bresciani/ TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.

Europa har fått sina första fall av Coronaviruset.

Men risken att smittas i Sverige är fortfarande obefintlig och viruset sprids inte heller i andra länder, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Viruset sprids just nu bara i Kina. De som insjuknat i andra länder har smittats i Kina och när de sedan återvänt hem så har de isolerats. Det är viktigt att poängtera att om länderna har rutiner kring isolering för de smittade, så är det ingen spridning, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Flera isolerade

De senaste dagarna har en handfull personer i Sverige isolerats efter att de misstänks ha smittats av coronaviruset. Men ingen har burit på smittan, som har det officiella namnet 2019-nCoV.

– Jag vill inte gå ut med en exakt siffra eftersom den ändras hela tiden. Rutinen är att de isoleras medan vi tar reda på om de är sjuka eller inte, säger Anders Tegnell.

Just nu är det influensa- och förkylningstider, vilket ger liknande symptom som coronaviruset. Hur vet man skillnaden?

– Det går inte att veta. Vi måste få reda på om folk har rest till smittområdet och sedan ta blodprov för att se om de bär på viruset. Men jag ser ingen risk att folk får panik och tror att de är smittade, säger Anders Tegnell.

Sätts i karantän

Folkhälsomyndigheten uppdaterar kontinuerligt hälso- och sjukvården om vad som händer i Kina. Anders Tegnell menar dock att de har stor erfarenhet att hantera människor med smittsamma sjukdomar.

– De senaste åren har man till exempel hanterat flera fall av mässling. Än så länge har vi inga speciella åtgärder för just coronaviruset, mer än att misstänkta fall sätts i karantän, men sjukvården har givetvis beredskap för att planera om, säger Tegnell.

Flera flygplatser i USA har börjat screena resenärer som varit i staden Wuhan, där smittan har sitt ursprung. Men än så länge finns inga planer på att inför kontroller i Sverige.

– Först måste det finnas en rimlig anledning och det är inte motiverat att införa kontroller här. När man införde det i andra länder efter att Sars spreds i början på 2000-talet hade det ingen effekt. Det viktiga är att de som lämnar smittområdet i Kina kontrolleras, säger Anders Tegnell.

PODD Coronaviruset – så orolig bör du vara

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om det nya coronaviruset. Hur farligt är det och bör vi oroa oss här i Sverige? Gäst är smittskyddsexperten Pasi Penttinen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: