Fler dödsfall efter jordbävningen

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: IHA/AP/TT
Räddningsarbetare utanför ett kollapsat hus i Elazig.

Dödssiffran stiger efter den kraftiga jordbävningen i östra Turkiet. Minst 22 människor har bekräftats döda och siffran befaras stiga.

Fler än 1 000 personer har skadats, flera allvarligt.

Räddningspersonal har arbetat hela natten med borrar, grävmaskiner och sina bara händer för att få undan tegelsten och murbruk i provinsen Elazig där flera hus rasat samman i jordbävningen.

Inrikesminister Suleyman Soylu sade på plats i Elazig att uppskattningsvis 22 personer fortfarande sitter fast under bråten. Katastrofmyndigheten Afad meddelade senare att 40 personer räddats hittills, bland dem en gravid kvinna som drogs fram ur rasmassorna tolv timmar efter skalvet.

Afad uppger att 18 personer mist livet i Elazig och fyra i grannprovinsen Malatya och 1 103 personer skadades i jordbävningen. Enligt sjukvårdsminister Fahrettin vårdas 128 personer fortfarande på sjukhus. 34 av dem får intensivvård, men är inte livshotande skadade.

Räddningsarbetet pågår fortfarande på tre olika plastser i Elazig.

Ställer in

President Recep Tayyip Erdogan har enligt statliga medier ställt in sina planer i Istanbul för att resa till Elazig.

I Malatya öppnade flera offentliga byggnader på fredagskvällen för att göra plats för drabbade invånare och eldar tändes ute på gatorna för att andra skulle kunna hålla sig varma i den isande kylan.

Det kraftiga skalvet med magnituden 6,8 inträffade strax före klockan 19 på fredagskvällen och följdes av över 60 efterskalv. Skalvets centrum var i Sivrice i provinsen Elazig.

Staden Sivrice ligger vid sjön Hazars strand. Sjön är ett av de mest populära turistmålen i regionen och källa till floden Tigris. I sjön finns arkeologiska fynd som är 4 000 år gamla.

Tusentals hjälparbetare

Alla åtgärder sätts in för att hjälpa människor som drabbats av skalvet, meddelar president Recep Tayyip Erdogan. Närmare 2 000 personer har satts in i räddningsarbetet och tusentals sängar, tält och filtar har skickats till den drabbade regionen.

Skalvet kändes även i Iran, Libanon och Syrien.

Turkiet drabbas återkommande av jordbävningar. Landet utgör i princip en egen ovanligt liten tektonisk platta, den så kallade anatoliska plattan, som den arabiska tektoniska plattan nu har tryckt på i nordöstlig riktning.

1999 drabbades Izmit i landets västra delar av ett jordskalv där fler än 17 000 personer miste sina liv. 1 000 av dem i landets största stad Istanbul.

Publicerad: