Fetma

Färre egenbetalda fetmaoperationer

Av: 

TT

Allt färre betalar för sin fetmaoperation själv.
Allt färre betalar för sin fetmaoperation själv.

NYHETER

Antalet svenskar som betalar sin fetmaoperation ur egen ficka minskar. Oavsett finansieringssätt är ingreppet som allra vanligast i Dalarna där nästan dubbelt så många fetmaoperationer utfördes som i landet i övrigt.

Antalet svenskar som själva betalade för sin fetmaoperation förra året var totalt 1 050 stycken, skriver Dagens Medicin. Det är cirka 100 färre egenbetalda operationer jämfört med året dessförinnan.

Siffran är ändå på tok för hög, anser Johan Ottoson, som ansvarar för kvalitetsregistret för fetmakirurgi, Soreg.

– Att över tusen personer ändå betalar själva ser vi som ett utslag för den ojämlika vården vid fetma, även om en del säkert inte uppfyller vanliga kriterier för operation i den offentliga vården, säger han till tidningen.

De regionala skillnaderna är dock stora. Minst egenbetalda operationer gjordes i Värmland, där det utfördes 2,8 egenbetalda fetmaoperationer per 100 000 invånare – att jämföra med Skåne där motsvarande siffra var 13,7.

Att betala en fetmaoperation ur egen ficka kostar mellan 55 000 och 75 000 kronor, beroende på hur lång uppföljning patienten vill ha.

Totalt gjordes runt 5 200 fetmaoperationer i Sverige 2018, oavsett finansieringssätt. Det är runt 200 färre än 2017. Toppsiffran, 8 600 operationer, noterades 2011.

Operationsfrekvensen förra året var högst i Dalarna med 86 fetmaoperationer per 100 000 invånare. Lägst var förekomsten i Sörmland där motsvarande siffra var 32, att jämföra med rikssnittet som var 49 operationer per 100 000 invånare.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Fetma

Medicin

Hälsa

Dalarna

Mat & dryck

Motion

Plastikoperationer