Greta Thunbergs sista strejkdag – lämnar Sverige för Amerika

Av: Cornelia Mikaelsson, Fanny Westling

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag skolstrejkar Greta Thunberg för sista gången på väldigt länge.

Om två veckor reser hon till Amerika för att bland annat delta i ett flertal klimattoppmöten.

– Det känns bra på ett sätt. Att det händer nya saker, men det känns också jobbigt. Jag har suttit här så många fredagar. Jag kommer sakna det, säger Greta Thunberg till Aftonbladet.

Det har gått ett år sedan Greta Thunberg satte sig utanför Sveriges riksdag för att strejka för klimatet.

– Jag kom hit klockan åtta på morgonen och satte mig därinne vid valet. Jag fick inte sitta där eftersom det är ett skyddsobjekt. Jag kände mig både hoppfull, ensam och ignorerad. Ingen tittade på mig, säger hon.

Då var hon ensam – men i dag har hon en gigantisk rörelse bakom sig. När hon reflekterar över året som har gått säger Thunberg att hon aldrig hade kunnat föreställa sig att rörelsen skulle bli så stor.

– Om någon hade berättat det hade jag inte kunnat tro det. Det är som en film. En väldigt dålig film eftersom den är så orealistisk.

Har du något favoritminne?

– Det är så många. Kanske när vi byggde snögubbar, när vi dansade små grodorna på midsommar, eller när vi firade jul.

Inte nervös inför resan

I mitten av augusti styr hon kursen mot Amerika. Där ska hon bland annat närvara vid FN:s särskilda klimatmöte i New York i september.

Thunberg flyger inte och har istället valt att segla över Atlanten med tävlingsbåten Malizia II. Experter har varnat för att blåst och stark motvind kan försvåra resan över Atlanten. Själv är hon inte är särskilt nervös inför resan.

– Inte över själva seglingen. Det är så pass säkert.

Hur kommer du att förbereda dig?

– Den här veckan ska jag till Schweiz för att delta i ett internationellt möte. Sedan kommer jag att åka till Storbritannien, därifrån jag ska segla, och hänga med besättningen och gå igenom rutiner. Jag kommer köpa massa mat. Jag har tagit med mig massa böcker, en kortlek och yatzy för att hålla mig sysselsatt.

Vad ser du mest fram emot?

– Att få vara begränsad. Att inte kunna gå någonstans och att inte sitta med telefonen. Att bara få vara där.

Återvänder till Sverige 2020

Thunberg har tidigare försökt lämna över stafettpinnen till fackföreningar och förbund nu när hon lämnar Sverige. I ett öppet brev har hon uppmanat alla fack att utlysa en strejk för klimatet den 23 september. Intresset har dock varit svalt.

– Jag förstår hur komplicerat det är. Det är i princip omöjligt. Men det är det som klimatkrisen går ut på. Vi måste göra det omöjliga. Vi barn tänker inte så mycket som vuxna. Det är synd att ansvaret hamnar på oss.

Den unga klimataktivisten kommer inte att återvända till Sverige förrän 2020 – men det innebär inte att skolstrejken upphör.

Ett tiotal ungdomar är på plats med Thunberg under fredagen. De kommer att fortsätta strejka varje fredag på Mynttorget.

Kommer du att kunna påverka FN-toppmötet?

– Ensam tror jag inte det, men tillsammans med rörelsen, absolut, säger hon.


PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad: