Kebnekaise

Flera räddningsinsatser på kort tid i fjällen

Av: 

TT

Tre fjällräddningsinsatser har krävts vid Kebnekaisemassivet. Arkivbild.
Tre fjällräddningsinsatser har krävts vid Kebnekaisemassivet. Arkivbild.

NYHETER

Inom loppet av några timmar fick fjällräddningen rycka ut för att hjälpa vandrare i nöd under tisdagskvällen och natten. Räddningsinsatserna sammanfaller med ett ökat antal turister, samtidigt som vädret i fjällområdena är mer växlande.

Totalt tre fjällräddningsinsatser krävdes i närheten av Kebnekaisemassivet under tisdagskvällen och natten mot onsdag, rapporterar P4 Norrbotten.

En av insatserna pågick fortfarande under onsdagsmorgonen då sex personer som varit dåligt klädda överraskades av dimma och svårt väder.

Strax före sju på morgonen gick sällskapet tillsammans med fjällräddare på en led mot Singistugorna längs med Kungsleden, uppger polisen. Planen från början var att hjälpa vandrarna ner från Kaffedalen vid massivet till Kebnekaises fjällstation. På grund av vädret kunde inte helikopter landa på platsen under natten.

Växlande väder

Ytterligare fyra vandrare överraskades av dimman under tisdagskvällen och larmade fjällräddningen om hjälp vid halvniotiden.

Efter en period av högtryck har vädret slagit om i flera delar av fjällvärlden. Förändringen innebär att vandrare som inte tar hänsyn till SMHI:s prognoser kan överraskas av svårt väder, säger Peter Borg, verksamhetsutvecklare vid fjällräddningen i Jämtland.

– Det kan vara svårt att förutse vädret, men det är viktigt att ha en reservplan. Om det är en dålig prognos bör man kanske tänka om.

Skadade benet

Hittills har sommaren varit relativt lugn, säger Peter Borg, men den senaste veckan har fjällräddningen fått rycka ut flera gånger.

– Är det många turister som är ute blir det ofta fler utryckningar. Men det är viktigt att komma ihåg att de allra flesta insatserna inte beror på livshotande skador, utan det är ofta vädret som ställer till det.

Den tredje fjällräddningsinsatsen rörde en ensam vandrare som skadat benet och som inte kunde gå själv. En förbipasserande vandrare kunde larma fjällräddningen, som senare kunde ta hen till sjukhus med helikopter.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Niklas och vännerna besteg Kebnekaise – på inlines

ÄMNEN I ARTIKELN

Kebnekaise

Fjällräddningen