Nyheter

Svenska forskare kallas in i jakten på MH370

Av: 

TT

Målning föreställande det försvunna flygplanet, Malaysia Airlines flight 370, utanför Kuala Lumpur. Arkivbild.
Målning föreställande det försvunna flygplanet, Malaysia Airlines flight 370, utanför Kuala Lumpur. Arkivbild.

NYHETER

En grupp forskare från Linköpings universitet har kallats in för att hjälpa till i sökarbetet efter det malaysiska flygplan som försvann spårlöst i mars 2014, på sin rutt mellan Kuala Lumpur och Peking.

Forskargruppen har bjudits in via kollegor i Australien, och tanken är att gruppens expertis inom så kallad målföljning ska komma till användning i jakten på MH370.

– Det är tre forskargrupper som har ombetts att titta på detta, vi här i Linköping, en grupp i Storbritannien och en i Finland. Vi använder lite olika metoder för just målföljning och förhoppningen är att vi med hjälp av de satellitdata som finns ska kunna begränsa sökområdet, säger Fredrik Gustafsson, professor i sensorfusion vid Linköpings universitet, i en artikel som publicerats på universitetets hemsida.

Förhoppningen är att forskarna med hjälp av datorer ska kunna räkna ut den förväntade fortsatta rutten efter att planet försvann. Något som är möjligt eftersom forskarna vet var planet befunnit sig vid en given tidpunkt.

– Normalt i målföljning får man massvis av data, när det gäller flygplan i princip varje sekund från en radar. Det som är unikt i detta fall är att vi enbart har 16 mätningar, och från detta ska vi återskapa de sista sex timmarnas flygning. Det är en enorm utmaning och kräver ett helt annat tänk, säger Fredrik Gustafsson i artikeln.

Den 1 oktober beräknas en första rapport vara klar.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: